2024. március 29.
Ez volt a lényeg a 33. héten

Ez volt a lényeg a 33. héten

Az elmúlt hét legfontosabb híreinek rövid összefoglalója.

Minden idők legnagyobb szabású Szent István napi ünnepségén 40.000 tűzijáték elemmel zajlott az esti fényjáték a Dunán. De a 17 hivatalos helyszínen voltak légi bemutatók, koncertek, történelmi felvonulások és gasztronómiai programok is az államalapítás ünnepén. Monoron a városvezetés úgy döntött, hogy nem tartják meg a helyi tűzijátékot, helyette állatvédő szervezeteknek adják a látványosságra szánt pénzt.  

 

A CNN keddi beszámolója szerint 212.000 migránst tartóztattak fel és vittek menekült táborba az USA déli határánál júliusban. Ez a legmagasabb szám egy hónap alatt az elmúlt 20 évben.

 

Tovább emelkedett a 7.2-es erősségű földrengés áldozatainak száma Haitin. A trópusi vihar által is súlytott katasztrófa övezetben eddig 2500 halottat találtak, és legalább 600 ezer ember szorul azonnali segítségre.

 

A tálib hatalomátvétel után Biden kiállt a döntése mellett, de a hét első napjait Camp Davidben töltötte, és egy nemzetközi vezetővel sem beszélt, miközben Anglia, Franciaország és Németország a legmagasabb szinten egyeztetett a kialakult kaotikus helyzetről. Angela Merkel először mondott nemet afgán menekültek esetleges befogadására. Trump lemondásra szólította fel Bident.

 

Hazaérkezett az első 26 magyar, akiket szerdán menekítettek ki repülővel Afganisztánból. A kormány ezzel egy időben azt is bejelentette, hogy befogadja és kimenekíti azokat az afgánokat is, akik az elmúlt 15-20 évben a magyar katonák misszióját támogatták.

 

Ausztráliában csütörtökön minden eddiginél nagyobb esetszámot regisztráltak a koronavírus delta variánsával megfertőződött emberekből.

 Fotó: MTI

A hét száma: 62,8 ezer milliárd
Ez az új világrekord a pí meghatározásában. A svájci Graubünden Egyetem szuperszámítógépe 108 nap és 9 óra alatt számolta ki a matematika legismertebb irracionális számának eddigi legtöbb számjegyét. A legutóbbi 2020-as csúcs 50 ezer milliárd számjegy volt. 

Megosztás

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

Hello Világ

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

  • 2022.10.20

A BBC Earth magyar csatornáján október 30-tól látható az a lenyűgöző természetfilm sorozat, amely 6 epizódban mutatja be bolygónk olyan részeit, ahová csak a televízió segítségével juthatunk el, és amelynek látványa talán segíthet abban, hogy többet tegyünk a Föld és az élővilág megmentéséért.