2024. május 24.
A menetrögzítő kamerák parkolási üzemmódjának előnyei

A menetrögzítő kamerák parkolási üzemmódjának előnyei

Sajnos az őrzött parkoló sem jelent garanciát, hiszen itt is bármi megtörténhet. Nem láthatjuk előre a kellemetlenségeket, amit azonban tehetünk, hogy beszerelünk az autódba egy parkolási üzemmódra képes fedélzeti kamerát, hogy bármikor rekonstruálni lehessen a történteket.

parkolási üzemmód az egyik legfontosabb kiegészítő funkció, amit egy menetrögzítő kamera kínálhat. A készülék parkolás közben figyeli a jármű környezetét, és akkor indítja el a felvételt, amikor a lencse látóterében mozgást érzékel. Így visszanézhető, hogy mi vagy ki okozhatta a kárt a parkoló autóban.

 

Nem kerül sokba

A passzív parkolási mód már az alacsonyabb árkategóriájú készülékekben is megtalálható. A motor leállításakor a kamera készenléti üzemmódba kapcsol, de a beépített G-érzékelő továbbra is aktív marad, és reagál a rezgésekre, amelyeket például egy ütközés vagy akár az autó mellett álló másik kocsi ajtajának erősebb becsapódása okoz. Néhány cég, mint például a Mio, a kameráit különböző érzékenységi beállítással látja el a parkolási és a vezetési üzemmódhoz, így álló helyzetben a szenzor érzékenyebb lesz. Amikor a G-szenzor ütést jelez, a kamera kb. 5 másodperc múlva bekapcsol, és elindítja a felvételt. Ehhez a kamera beépített akkumulátorának energiájára van szükség, amelynek kapacitása függ a rögzítést kiváltó eseményektől és a hőmérséklettől.

Egy Mio MiVue C545 kamera például full HD 1080P rögzítést kínál 60 fps képsebesség mellett, a tisztább és élesebb képeket pedig a HDR funkció biztosítja.

 

Aktív parkolási mód – Nem meríti le az akkumulátort

Ebben az esetben a kamera működéséhez a jármű akkumulátorából származó, a motortól független parkolási tápegységre van szükség, amilyen például a Mio MiVue SmartBox III. Ez az eszköz védelmet nyújt a lemerülés ellen, és a gyújtás kikapcsolásakor jelez a kamerának, hogy kapcsoljon parkolási üzemmódba. Ráadásul azt is megakadályozza, hogy az autó akkumulátora lemerüljön! Így a fedélzeti kamera készenléti idejét csak az autó akkumulátorának kapacitása korlátozza. A felvétel pedig azonnal elindul, amint a készülék ütközést vagy mozgást érzékel a jármű előterében.

A Mio MiVue C588T Dual első kamerája is rendelkezik aktív üzemmóddal. Ez a modell full HD 1080p felbontású videót készít és figyelmeztet, ha túllépjük a megengedett sebességet vagy sebességmérő kamerára számíthatunk az út mentén.

 

Time-lapse parkolási mód – Kevesebb memóriát foglal

Ha ilyen kameránk van, akkor történjen bármi, a készülék másodpercenként készít egy képet, majd az így kapott képeket time-lapse filmmé alakítja. Bár a felvétel kevesebb helyet foglal el a memóriakártyán, de a többi parkolási módhoz képest az események kevésbé lesznek részletesek.

A Mio menetrögzítő kameráinál a time-lapse mód az aktív móddal kombinálva további 20 másodpercnyi eseményfájlt ment el. Ilyen modell például a Mio MiVue 886, amely ráadásul 4K felbontású videót rögzít, HDR móddal, 1/1,8” érzékelővel, és akár 160°-os látószöggel rendelkezik.

Megosztás