2024. április 24.

Jönnek az okos társasházak

A világon elsőként jöhetnek létre okos otthonokkal kommunikáló „okos társasházak” vagy akár „okos lakóparkok” egy magyar startup, a Chameleon Smart Home fejlesztése révén. A technológiai újításnak köszönhetően az ingatlanberuházók az eddigieknél jóval olcsóbban kínálhatnak okos megoldásokkal társasházi lakásokat, áttörést hozva az okos otthonok piacán.

A világon ma még egyedüli megoldás nem csak az otthonokat tudja okossá tenni, hanem egész társasházakat, lakóparkokat és irodaházakat is. A rendszer a régi lakásokban is telepíthető, megnyitva a lehetőségét a széles körű felhasználásnak.

Egyre több okos eszközt használunk ma már a lakásokban és az irodákban. Nem ritkaság az okosmosógép, az önműködő világítási rendszer, árnyékolás és fűtés, az ujjlenyomat olvasóval nyitható kapu vagy a távolról működtethető biztonsági rendszer. Az okos eszközök nem csak a kényelmet szolgálják, de azzal, hogy optimalizálják a berendezések működését, a pazarlást minimálisra csökkentik, energiát, időt és pénzt takarítanak meg, így néhány év alatt az áruk megtérül.

A Chameleon Smart Home tulajdonosa, Szarvas Péter ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ma az okos otthonok úgy működnek, mint ha nem tudnánk a telefon szoftvert frissíteni. Kiválasztunk egy gyártót, megvesszük az eszközeit és várjuk, hogy a cég szépen frissítse a szoftvert hozzá, mert a rendszer egy egységet képez. A gyártók úgy alakítják ki a termék palettájukat, hogy minden automatizálási feladathoz lehetőleg az ő eszközeit kelljen megvásárolni. Ez jó nekik, de nem jó a végfelhasználónak, mert hozzá köti a teljes házát egy rendszerhez. Senki nem szerelné le szívesen a falról és a központi helyiségből az összes eszközt csak azért, hogy egy jobb és újabb rendszert telepítsen. Ezeket a rendszereket a beépítés miatt nem könnyű cserélni. Minden gyártó a saját eszközeit, technológiáját fejleszti, kevés hangsúlyt fektet arra, hogy más rendszerekkel is kompatibilis legyen.

A Chameleon azonban áttörést hoz az okos otthonok területén. A Chameleon Smart Home rendszer a világon elsőként képez hidat a ház eszközei és más gyártók smart home rendszerei, az érzékelők, és a beavatkozók között. Nevéhez hűen kapcsolódni tud a legtöbb nagy gyártó rendszereihez és elfedi a gyártók közötti kommunikációs problémákat. Alkalmazkodik a külső eszközökhöz, a központi vezérlőkhöz. Akár több teljesen külön álló rendszer funkcióit, eszközeit képes egyetlen közös platformon kezelni. Utat mutat a társasházak okosítása terén. Megoldásával olyan modern, jövőálló okos otthonok készülhetnek, melyek összekapcsolják az otthonok eszközeit a lakókörnyezet adta lehetőségekkel. Ha Chameleonnal szerelnek egy lakást, akkor a vevő ráér eldönteni később, hogy milyen okos megoldásokra lesz szüksége. Nem szükséges egyetlen márka termékeit megvásárolnia, optimalizálhatja a beszerzést, ezzel jelentős, akár 40 százalékos megtakarítást is elérhet.

Az okos otthon hívó szó a társasházaknál is, de a kivitelezők sokszor csak egy leszűkített pici szeletét értik okos otthon alatt. Számos társasház okos otthonnal hirdeti lakásait, de az összes funkció, amit a végfelhasználó el tud érni, az a távoli fűtés vezérlés, esetleg néhány világítási kör vezérlése, nem pedig a komplett társasházi integráció.

A Chameleon Smart Home képes megoldani a kommunikációt az egyéni igényeket szolgáló lakások és a társasház eszközei között. A jövő irodáinak okosításához is alkalmas, mert nem avul el, az alaprendszer kommunikál minden gyártó szolgáltatásával. A Chameleon Smart Home megteremti a kommunikációt a társasház és a lakások között, mobiltelefonnal tudjuk például beengedni a társasházba és a lakásba is a gyereket, ha otthon felejtette a kulcsot, az irodánkból kapcsolhatjuk ki az otthon bedugva hagyott vasalót, de üzenetet kaphatunk arról is, ha az elektromos autó feltöltődött a teremgarázsban. A rendszer képes a balkonládában nevelt növények időjárás függő automatikus öntözésére is. Chameleonnal nem csak a lakás, de az egész társasház közösségi terei, funkciói elérhetőek.

A rendszert a beruházók a villanyszereléssel együtt tudják egyszerűen telepíteni. Az eljárás pedig a következő: a fejlesztők előre bekábelezik a házat, konnektorok, kapcsolók mögé húznak be érzékelő kábeleket, amely stabil és biztonságos alapja lehet a legtöbb itthon kapható smart home-rendszernek. Ez a megoldás azoknak is jó, akik nem szeretnének most beruházni egy okos otthonra, de szeretnék megtartani a lehetőséget a jövőben a kiépítésre. Egy ilyen előkészítés lakásonként akár 1000 Ft/m2 áron elérhető. A Chameleon ideális választás családi házak és különálló lakások számára is, mert a kiépített infrastruktúrára a későbbiekben számos gyártó központi vezérlő modulja rákapcsolható, ráadásul jelentős költségmegtakarítást eredményez a tulajdonos számára.

Nem kell lemondania az okos otthonok kényelméről annak sem, akinek régi típusú házban van a lakása, ha a villanyszerelés lehetővé teszi, azaz be lehet húzni a csőbe egy jelkábelt, akkor a rendszer beépíthető. Vezeték nélküli megoldással pedig a technológia a régi és az új házakban is rendelkezésre áll minden komolyabb átalakítás nélkül.

A világon egyedülálló fejlesztés iránt óriási az érdeklődés itthon és külföldön egyaránt. A fővárosban a 13. kerületben már megkezdődött egy, a Chameleonnal szerelt okos társasház építése. A fejlesztők megkezdték a tárgyalásokat magyar telekommunikációs cégekkel, hogy internetes szolgáltatásuk mellé okosotthon-szolgáltatásokat is tudjanak nyújtani az előkábelezett lakásokban. Az áramszolgáltató cégek is érdeklődnek a technológia iránt. El Pasóban (Texas) pedig egy 42 000 lakást felügyelő ingatlanos cég szeretné beépíteni a technológiát a lakásaiba.

Egy német befektető cég kizárólagos forgalmazási szerződést szeretne kötni a Chameleon Smart Home értékesítésére osztrák, német és svájci piacokon. A cég több éve épít ingatlanokat München környékén és a megoldással kiválthatnák a jelenlegi drága KNX rendszereket. A Chameleon Smart Home segítségével a jelenlegi okos otthon gyártókkal szemben az ár töredékéért tudnának okos otthon megoldást adni. A vállalat 500 000 euró saját tőkét tenne be egy vegyes vállalatba a Chameleonnal.

A magyar startup 2 millió euró árbevételt remél 2018 év végére az új technológiától. A Chameleon Smart Home 2018-ban vezeték nélküli termékcsaláddal is megjelenik, és tervezik azt is, hogy az eszközöket nem egy összegért adnák el a vevőknek, hanem azokat szolgáltatásként bérelhetnék is néhány ezer forintért.

Megosztás

700 éve halt meg a halálra ítélt Dante

Cikkarchívum

700 éve halt meg a halálra ítélt Dante

  • 2021.09.9

Szeptember 14-én lesz 700 éve, hogy Dante Alighieri , az itáliai költő, filozófus, az olasz irodalom nagy klasszikusa meghalt Ravennában. Az évforduló alkalmából kulturális ünnep lesz az egész év.