2024. április 27.
50 év után ismét Holdra szállást hajtott végre a NASA

50 év után ismét Holdra szállást hajtott végre a NASA

A Nova-C holdra szálló megépítésében és elindításában a Columbia Sportswear is részt vett. A ruházati márka olyan speciális anyagot fejlesztett, amely ellenáll a Hold szélsőséges időjárásának.

Az Intuitive Machines Nova-C holdra szállóját kis kereskedelmi rakományok szállítására tervezték. Az eszköz a hét minden napján, napi 24 órában képes adatokat fogadni és továbbítani, valamint akár 130 kg-os teherbírásra is képes. 

 

Hétköznapi viseletként használt anyag tudományos misszióban
A kilövés előtti laboratóriumi szimulációk során az Intuitive Machines kutatói megállapították, hogy a Columbia Omni-Heat Infinity aranyszínű fémfóliája hatékony a Nova-C szigetelésében a Hold szélsőséges, akár -250 és 250 Celsius fokos hőmérsékletével szemben. Az aranyszínű fóliás megoldás számos Columbia őszi-téli ruházatában – kabátban, aláöltözőben, sapkában, kesztyűben – megtalálható.

 

A technológia különlegessége az aranyszínű pöttyökben rejlik, amik nagy arányban képesek visszaverni és megtartani a mozgás közben termelt testhőt. Így az alatta elhelyezett szintetikus béléssel kiegészítve kimagasló szigetelő hatást és meleg érzetet biztosít. „Az együttműködés nem mindennapi. Az Omni-Heat Infinity innovatív technológiáját egyébként éppen a NASA egyes ruhadarabjai ihlették, így ez az együttműködés tökéletes összhangot jelent a márka és a szervezet között” – mondja Szabó János, a Columbia regionális márkamenedzsere.

 

A Nova-C egy SpaceX Falcon 9 rakétával indult útnak 2024. február 15-én. A beépített 3D nyomtatott folyékony oxigén- és metánmotorral működő holdra szálló 21 napos küldetését három 12 fős csapat ellenőrzi és irányítja. Ez az első Houstonból irányított Holdra szállás az 1972-es Apollo 17 expedíciója óta.

 

 

Az Intuitive Machines-ről
Az Intuitive Machines teljes holdprogramja földfelszíni hozzáférést, Hold körüli szállítást és kommunikációt biztosít Hold távolságon belül, továbbá vizsgálja a Naprendszert, hogy ismereteket szerezzen az emberiség fejlődéséhez. Az Intuitive Machines az űrszolgáltatások és -technológiák vezető szolgáltatójaként van jelen a világon, és az űrrepülés legnagyobb elméi által tervezett IM holdprogramja, az Apollo-program óta az első amerikai küldetés a Hold felszínére.

 

Megosztás

Rekordbevétellel nyitott a Most vagy soha!

Buzz

Rekordbevétellel nyitott a Most vagy soha!

  • 2024.03.19

A Petőfi Sándorról és a Márciusi Ifjakról szóló történelmi kalandfilm a nyitóhétvégén 75.551 nézőt vonzott a hazai mozikba, 162.070.136 forint bevételt generálva.