2024. április 18.
Ez volt a lényeg a 40. héten

Ez volt a lényeg a 40. héten

Az elmúlt hét legfontosabb híreinek rövid összefoglalója.

Mindenkinek jár a 80 ezres nyugdíjprémium, akkor is, ha nem jogosultak a teljes összeg kifizetésére – jelentette be Novák Katalin csütörtökön a budapesti Tehetség Konferencián. A párhuzamosan zajló, október 14-ig tartó Vadászati Világkiállítás látogatóinak száma a hét közepén elérte az egymilliót.

 

Rómában zavargások törtek ki szombaton a járványügyi intézkedések szigorítása miatt. Október 15 után csak az mehet munkába, aki negatív teszttel vagy védettségi igazolvánnyal rendelkezik. Ezzel Olaszország lehet az első ország Európában, ami védettséghez köti a munkavállalást.

 

Sebastian Kurz lemondott a vesztegetés és hűtlen kezelés miatt ellene indult vizsgálatok miatt, de tagadta a vádakat. A kormányválság azonban elmarad Ausztriában, mert a koalíciós partner zöldek elfogadták a javasolt kancellárcserét. 

 

A parlamenti választások után az tűnik valószínűnek, hogy Csehországban egy ötpárti koalíció alakíthat kormányt. A baloldali szocdem és kommunista párt 1993. óta először nem jutott be a törvényhozásba.

 

A lengyel alkotmánybíróság csütörtökön döntött arról, hogy a lengyel alkotmány felülírja az uniós jogot. Orbán Viktor nyilatkozatban állt ki a tagállami szuverenitást támogató lengyel döntést.

 

A regnáló futball világbajnok, Franciaország nyerte a második Nemzetek ligájának döntőjét vasárnap este. Az ezüst a spanyolok nyakába került.

 

A hét száma: 16.560 milliárd
Ennyi forintnak megfelelő dollárt esett a Facebook értéke a tőzsdén, azután, hogy hétfőn (magyar idő szerint 18 óra előtt) az összes szolgáltatása leállt. Ez az összeg a tavalyi magyar GDP egyharmadának felel meg!

Megosztás

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

Hello Világ

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

  • 2022.10.20

A BBC Earth magyar csatornáján október 30-tól látható az a lenyűgöző természetfilm sorozat, amely 6 epizódban mutatja be bolygónk olyan részeit, ahová csak a televízió segítségével juthatunk el, és amelynek látványa talán segíthet abban, hogy többet tegyünk a Föld és az élővilág megmentéséért.