2024. március 28.
Ez volt a lényeg a 29. héten

Ez volt a lényeg a 29. héten

Az elmúlt hét legfontosabb híreinek rövid összefoglalója.

Az Egyesült Államok északi részén egyre szaporodó erdőtüzek miatt New York City levegője 15 éve nem volt ilyen rossz minőségű. A hét második felében már Kaliforniában is 80-nál több helyen csaptak fel a lángok.

 

A kormány csütörtökön jelentette be, hogy megelőlegezi az uniós pályázatokra szánt teljes keretösszeget, ha Brüsszel visszatartaná a hazánknak járó forrásokat.

 

Franciaországban megkezdődött a covid járvány negyedik hulláma, miután átlépte a napi 20.000-et a regisztrált új esetek száma. Közben a delta variáns lett a domináns Európában: a WHO szerint a kontinens 19 országában ez a vírus okozza a megbetegedések 68 százalékát.

 

Szombaton megszületett a magyar olimpiai küldöttség első aranyérme Tokióban. Győzelmével Szilágyi Áron történelmet írt, ugyanis ő lett az első férfi kardvívó, aki egyéniben kétszer is megvédte olimpiai bajnoki címét. A nemzetközi hírcsatornák a nap legfontosabb olimpiai híreként adták a világ tudomására a nagyszerű magyar sikert. 

 

A Pegasus kémprogram uniós betiltását követeli az Európai Újságíró szövetség. A szervezet mindemellett hivatalos vizsgálatot szorgalmazott annak feltárására, hogy a kémprogramot, illetve más elektronikus megfigyelési formákat milyen mértékben alkalmaztak az uniós tagországokban, írta az Index pénteken.

 

Négy Velencei tavi strandot zárattak be a hatóságok a nem megfelelő vízminőség miatt. A fürdőhelyek addig nem nyithatnak újra, amíg két egymásutáni mintavétel nem igazolja, hogy alkalmasak fürdőzésre. 

 

A hét száma: 82
Kedd óta a 82 éves Wally Funk a világ legöregebb asztronautája. Ő volt az első női repülésbiztonsági nyomozó a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Testületnél, de a hatvanas években nem volt esélye nőként bekerülnie egy űrhajó legénységébe. Most Jeff Bezos elvitte magával a Blue Origin első űrrepülésére.

Megosztás

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

Hello Világ

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

  • 2022.10.20

A BBC Earth magyar csatornáján október 30-tól látható az a lenyűgöző természetfilm sorozat, amely 6 epizódban mutatja be bolygónk olyan részeit, ahová csak a televízió segítségével juthatunk el, és amelynek látványa talán segíthet abban, hogy többet tegyünk a Föld és az élővilág megmentéséért.