2024. április 28.
Nemsokára megtudjuk, hogy az ember tud-e szaporodni az űrben

Nemsokára megtudjuk, hogy az ember tud-e szaporodni az űrben

A NASA spermát küldd, hogy a végére járjon.

Sokak pajkos fantáziáját foglalkoztatja a kérdés, hogy vajon lehet-e kamatyolni az űrben, de még ennél is fontosabb dilemma – főleg a Mars expedíció tükrében –, hogy vajon képes az ember szaporodni mikrogravitációs közegben?

Erre keresi a választ a NASA is és éppen ezért küldött fel múlt héten további vizsgálatokra egy adag emberi örökítőanyagot a Nemzetközi Űrállomásra, ami tűnhet az anyagi erőforrások fölösleges elégetésének is, ám egyáltalán nem volna rossz tudni, hogy állunk az űrbéli reprodukció lehetőségével, mielőtt belevágunk – írja a Futurism.

 

Az űrhajósok úriemberek!

Joggal merülhet fel az a kérdés, hogy minek kellett ilyesmit egyáltalán felküldeni, amikor érett, felnőtt férfiak szolgálnak az állomáson. Egyrészt azért nem kértek a kísérlethez speciális hozzájárulást az asztronautáktól, mert a NASA-nak is meg kell válogatnia, hogy mit kér és mit nem az egyébként is meglehetősen szélsőséges körülmények között dolgozó embereitől, másrészt az is igaz, hogy egy ilyen passzus finoman szólva is sajátosan festene a munkaköri leírásban.

A vizsgálat lényege, hogy megnézzék, tud-e az emberi – és a kontrollcsoportnak használt bika – sperma a súlytalanság állapotában megtermékenyíteni egy petesejtet? A kísérletről videó felvétel is készül, melyet visszaküldenek a Földre. 

 

Másként viselkedik a sperma

A kísérlet azért is fontos, mert a Földön végzett hasonló próbálkozások azt hozták ki, hogy a sperma nagyon másként viselkedik a gravitációszegény közegben, mint alapesetben. Szabadabban mozog a súlytalanságnak köszönhetően, ám a valódi kérdés, hogy megőrzi-e a megtermékenyítési képességét.

Korábbi vizsgálatok szerint nem reménytelen az ügy, ugyanis 1998-ban a Földön sikerült eredményes megtermékenyítést végrehajtani a világűrt is megjárt fagyasztott egérspermával, továbbá arra is van már bizonyítékunk, hogy a vízi gerinctelenek (csigák és vízibolhák) képesek teljes életciklusokat leélni egy űrállomáson.

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a megtermékenyítés elvi lehetősége még nem jelent biztos sikert, ugyanis ahhoz még olyan kérdésekre is meg kell felelni, mint pl. túlélhető-e a súlytalanságban levezetett szülés? A megnyugtató válaszokig azonban még nagyon hosszú út áll a tudósok előtt.

Megosztás