2024. április 30.
Fenntartható jövőért közösen a bérlőkkel

Fenntartható jövőért közösen a bérlőkkel

A magyarországi CPI az ingatlanpiaci vállalatok között elsőként állított fel ESG stratégiát, illetve bevezette a zöld bérleti szerződést.

Az elmúlt évek legfontosabb ingatlanpiaci eseményei között említhetjük a CPI Hungary vállalatfelvásárlásait, amelynek eredményeképpen jelenleg a cég összesen 603.500 m2-nyi kereskedelmi területet kezel, többek között a legnagyobb budapesti irodaportfólióval rendelkezik. A nagy volumenű ingatlanállomány integrálása a meglévő portfólióba jelentős kihívás elé állította a vagyon- és ingatlankezelési divíziókat, azonban az eredmények önmagukért beszélnek. A vállalat alacsonyan tartotta az üresedési rátát, a saját bérlőközpontú és fenntartható szolgáltatásait folyamatosan fejleszti, miközben a portfólióba épülő vállalatok sikeres megoldásait megőrizte.  A komplex és teljeskörű szolgáltatásközpontú vállalatirányítás házon belül kezeli az asset-, a property és a facility menedzsment feladatokat.

A CPI Property Group a legnagyobb jövedelemtermelő ingatlantulajdonosok egyike Európában: 2023-ban a teljes portfóliója meghaladta a 20,3 milliárd eurót. Ezen belül a CPI Hungary Magyarország legnagyobb irodaállomány tulajdonosa és üzemeltetője, illetve a hazai retail piacon – a bevásárlóközpont üzletágban – a negyedik legnagyobb szereplő. A vállalat hazánkban jelenleg 603.500 m2-nyi kereskedelmi ingatlan területet kezel, az asset menedzsment divízió 51 fővel működik. A magyarországi portfólió összértéke 1,3 milliárd euró, miközben a kihasználtság 93%-ot tesz ki.

 

A vállalathoz 328.500 négyzetméternyi irodaterület tartozik, többek között olyan épületeket nevesíthetünk, mint a myhive Haller Gardens, az Arena Corner (fenti képen) vagy éppen a BudaPart Gate. A portfólió számos épülete elérte vagy megközelítette a 100%-os kihasználtságot, amely a tavalyi számoknak is köszönhető, hiszen 54 ezer négyzetméternyi területre több mint 60 bérleti szerződést írtak alá 2023-ban.

Az irodaházak mellett a vállalat retail portfóliója 275 ezer négyzetméteren évi 65 millió látogatót fogad, olyan bevásárlóközpontok és bevásárlóparkok tartoznak ide, mint az Europeum, a Pólus, a Campona és a Stop Shop bevásárlóparkok. Továbbá a hotelek közül az ingatlanállomány része a Mamaison Andrássy Hotel, a Courtyard Marriott és a Marriott Budapest.

 

Integráció, diverzifikált portfólió és in-house szolgáltatások
Az ingatlanportfóliók integrálása számos kihívás elé állította a CPI Hungary-t. Egyrészt három különböző cégkultúrával rendelkező ingatlanpiaci vállalatot vontak össze egy egységes vagyonkezelési rendszerbe, ami során a két bekapcsolódó vállalat – Immofinanz és S IMMO – erősségeit megtartották, elég ha csak a myhive irodamárkát említjük meg.

Másrészt különböző eszközökről beszélhetünk, hiszen az irodaházak, kiskereskedelmi központok és szállodák eltérő célközönséggel, működési metódussal, műszaki tartalommal, valamint szolgáltatási csomagokkal rendelkeznek, ezért minden szegmensben egyedi szemléletmóddal kell a vagyonkezelési feladatokat ellátni.

Harmadrészt a jelenlegi átalakuló gazdasági környezetben az egyes eszközöket eltérő módon érintik az aktuális trendek és mutatók, így a szállodaipar fellendülést él át, az irodapiac folyamatosan alkalmazkodik az új trendekhez, míg a bevásárlóközpont-üzletág a jól ismert kihívásokkal küzd. Vagyis az integrált vállalatirányítás diverzifikált portfólióval párosul, amely egyedi megközelítési módokat jelent a menedzsment számára.

A vállalat versenyképességét az integrált vagyon- és ingatlankezelés, illetve a korszerű energiastratégia biztosítja, így házon belül az asset, a property és a facility divíziók teljes összhangban és hatékonyan működnek. Az in-house szolgáltatások hosszú távon bérlőmegtartó erővel bírnak, elősegítve a gyors reakcióidőket a bérlők problémáinak kezelésére, illetve a hatékony és rugalmas épületüzemeltetési megoldásokat, amelyek magas kihasználtsági mutatókat eredményeznek.

 

 

Fenntartható jövőért közösen a bérlőkkel
A menedzsment folyamatosan innovációban gondolkodik, miközben szolgáltatáspaletta diverz és átjárható akár több ingatlanra is vonatkozóan a portfólión belül. Emellett a vállalat munkatársai aktív kommunikációt folytatnak a bérlőkkel, hogy rugalmasan alakíthassák a szolgáltatásaikat a legújabb igényeknek megfelelően.

A CPI Magyarország legnagyobb irodaportfólió tulajdonosaként és üzemeltetőjeként aktívan támogatja a teljes szektor ESG szemléletének formálását. A cég hazánkban az ingatlanpiacon elsőként állított fel ESG stratégiát, illetve elsőként ajánlott a bérlőinek „Fenntarthatósági megállapodást”, közismertebb nevén zöld bérleti szerződést. Ezek alapján fenntarthatósági fórumokat tart évente kétszer, hogy megismertesse a bérlőket a környezettudatos együttműködési lehetőségekkel, illetve együtt hatékonyan csökkentsék az ingatlanok és bérlemények környezetre gyakorolt negatív hatásait.

Jelentős előny, hogy a CPI korszerű energiastratégiájával stabilan tartotta az árakat az elmúlt években, többek között a portfólió villamosenergia-szükségletét régiós megújuló energiaforrásokból biztosítja származási garanciával. 2024-ben már a CPI összes épülete az egységes energiastratégia keretrendszere szerint fog működni, amely támogatva a fenntartható működést fenntartja a bérlői elégedettséget és a magas kihasználtságot.

Megosztás