2024. április 28.
Egyre távolodik tőlünk a Hold

Egyre távolodik tőlünk a Hold

Ha elszáll kísérőnk, nem kell katasztrófafilmekre költeni.

Mi lesz velünk a Hold nélkül?

A kérdés abszurdnak tűnhet, ám sajnos mégsem egy izgalmas gondolatkísérletről van szó, hanem egy olyan tényről, ami a dolgok jelenlegi állása szerint komolyan befolyásolni fogja az emberiség jövőjét. A Hold ugyanis távolodik a Földtől – hívja fel a figyelmet cikkében a Business Insider.

Évről évre, apránként, mintegy 3.81 centiméterrel kerül távolabb a Hold bolygónktól, így érdemes feltenni a kérdést, mi történik akkor, ha olyan messzire kerül, hogy már képtelen lesz hatással lenni a Földre?

A fényszennyezés betömi az űrt

Az első látványos jele értelemszerűen a rettenetesen sötét éjszakák lesznek, képzeljünk csak el egy permanens újholdat. Bár tény, hogy a fényszennyezés mértékét tekintve, lehet, éjjel fel sem fog tűnni az égitest hiánya. Annál inkább nappal.  Megszűnne például az árapály jelenség, ami szinte azonnal kifektetné a part menti ökoszisztémát. Kihalna egy csomó rák, kagyló, tengeri csiga és moszatfaj, majd követnék őket a belőlük táplálkozó nagyobb állatok is.

 

Az időjárásnak annyi

Az ökológiai katasztrófa mellett más jellegű problémákkal is szembe kell néznünk. Ilyen lesz például a kiszámíthatatlan időjárás. Többek között a ár-apály jelenség és az áramlatok stabilizálják az éghajlatot világszerte, ezek hiányában teljesen esélytelen volna megjósolni az időjárást, továbbá a bolygó leghidegebb és legmelegebb pontja közötti eltérés átlagában, extrém, életveszélyes kilengések mutatkoznának.

De mindez semmi ahhoz képest, ami a Föld dőlésszögével történne. Ez jelenleg 23.5 fok, ami többnyire a Hold gravitációs mezőjének köszönhető. Ám ha ez eltűnik, akkor a Föld valahol 10 és 45 fok között ingadozna. Hogy ez milyen hatással járna, arra csak tippelni lehet, de kiindulva abból a tényből, hogy a múltban történt 1-2 fokos kilengések mindenféle jégkorszakokat eredményeztek, nyugodtan megelőlegezhetünk egy határozottan kedvezőtlent vagy akár egy úristenmindmeghalunkot.

De mit lehet ellene tenni? Na, ez az, amit per pillanat senki sem tud, de szerencsére van nagyjából 500 millió évünk arra, hogy kitaláljuk.

Megosztás