2024. április 28.
Az emberi hülyeség segíti a szuperbaktériumokat

Az emberi hülyeség segíti a szuperbaktériumokat

Az öndiagnózis a magánegészségügy nélkül azért nem lökné a szekeret.

Nem csak a gyakori tévedések miatt érdemes elzárkózni attól, hogy öndiagnosztává váljunk, hanem a világhálón kiokosodott, mindent jobban tudó beteg az egészségügyet is hazavághatja – mutat rá a Futurism cikke.

 

Ingyen hülyeség

Szokatlan fejfájás kínoz, utánanézek a neten, majd a páni halálfélelemtől remegve végrendelkezni kezdek, mert dr. Google szerint kezdődő ebolám van. Nincsen. Egyszerűen annyi történt, hogy elvesztem az interneten fellelhető mérhetetlen információtengerben és tényleges szakértelem híján – mivel nem vagyok orvos – elfogadtam egyet a tüneteim lehetséges sok száz magyarázata közül.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért olyan veszélyes ez a tendencia, hiszen a hirtelen jött ijedtségen túl látszólag egyéb bajt nem csinál. Nos, ez így nem felel meg a valóságnak, ugyanis a net tárházából önkényesen, szakképzettség nélkül adatokat összeválogató beteg olyan kezelésekre kényszerítheti az orvosát, amelyekre alapvetően nem is volna szüksége.  Erre mutat rá egy 2016-ban megjelent tanulmány, melyből kiderül, hogy az USA-ban legalább az esetek egyharmadában vírusos fertőzésekre írtak fel antibiotikumot, aminek az ég adta egy világon semmi értelme nincsen.

 

A magánegészségügy átka

De mi ennek az oka? A jelenség magyarázata pusztán annyi, hogy Amerikában piaci alapon működik az egészségügy, így a beteg egyben kuncsaft is és a negatív – forgalomkiesést eredményező – értékeléstől rettegő orvosok számára mindennél fontosabb, hogy elégedetten távozzon a polgár.

A társadalom nagyarányú és sok esetben durván túlzó antibiotikum fogyasztása végül pedig a rezisztens törzsek, népszerű nevükön a szuperbaktériumok elszaporodásához vezetnek, ami per pillanat az emberiséget fenyegető egyik, ha nem a legnagyobb egészségügyi kockázat.

Persze amíg csak a paranoiánkat akarjuk elnyomni azzal, hogy ránézünk a neten az enyhébb tüneteinkre, nincs ezzel gond, ám komolyabb esetben, vagy tartósan meglévő tünetek esetén ne dr. Google legyen a tanácsadónk, hanem menjünk el egy igazi orvoshoz. Arra végképp figyeljünk, hogy a virtuális orvos gonosz ikertestvérére Google gurura pedig semmiképpen se hallgassunk, mert könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy ionizált kutyatejes macskagyökér-teát iszunk a perforált vakbelünkre.

Megosztás