2024. április 27.
Mesével tanítják a gyerekeket a fenntartható életmódra

Mesével tanítják a gyerekeket a fenntartható életmódra

Mivel egyre fontosabb, hogy életünk része legyen a fenntarthatóság, lényeges, hogy már egészen kicsi korban megismerkedjenek a gyerekek a környezettudatossággal.

Ahhoz azonban, hogy ez igazán vonzó és szórakoztató legyen számukra, játékosan kell megtanítani őket a fenntarthatóságra és persze „gyereknyelven” kell elmagyarázni, mit is jelent pontosan ez a fogalom. Ebben segít az óvodásoknak és a kisiskolásoknak a Campona első mesekönyve, a Zöld mesék Campival, amelynek szerzője a népszerű színésznő, énekesnő és író, Farkasházi Réka.

 

Tőlünk függ a bolygónk jövője

Réka szerencsésnek érzi magát, hiszen rengeteg időt tölthet gyerekek között. Dalaival, meséivel nem csak szórakoztatni szeretné a kicsiket, hanem tanítani is: úgy véli bennünk a jövő, a bolygónk jövője, ezért sok múlik azon, hogyan bánunk vele.

Ma már a szülőknek, pedagógusoknak az is a feladatuk, hogy rávezessék a gyerekeket a környezettudatosság útjára, így mire felnőtté válnak természetes lesz számukra, hogy szeretettel és felelősséggel bánjanak a környezetükkel. A játékos tanulásban sokat segíthetnek Farkasházi Réka meséi, amelyekben a Campona kabalafigurája, Campi ad hasznos tanácsokat a fenntarthatóságról.

 

Egy okos barát mindig jól jön

A rövid és tanulságos történetek főszereplője Lizi, a 8 éves bátor és mindig kíváncsi kislány, akinek ki más lehetne a titkos barátja, mint Campi. Ő a legszőrösebb és a legaranyosabb plüss a földkerekén, és ahogyan az a mesékből is kiderül, rengeteg érdekes dolgot tud és tanít a fenntarthatóságról. Többek között például elmagyarázza Lizinek, miért nem szabad pazarolni az ételt, a vizet vagy az áramot, miért hasznosak a méhek, mik azok a megújuló erőforrások, és miért olyan káros a levegőszennyezés. Campi türelmesen és érthetően mesél, ezáltal nem csak Lizi, hanem az összes gyerek könnyedén megértheti miről is szól valójában a környezettudatosság.

 

Varázslatos utazás Farkasházi Rékával

Réka igazán közel hozta a gyerekekhez a fenntarthatóságot, november végén ugyanis ellátogatott a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központba, ahol több mint 250 óvodásnak olvasott fel a mesekönyvből, mindezt zenés kíséret mellett. 
A szórakoztató programból természetesen Campi sem maradt ki, elkísérte Rékát. Ő is köszöntötte a gyerekeket, akik nem csak neki, hanem a mesekönyvnek is nagyon örültek, amit a helyszínen ajándékba kaptak.

 
 

Az izgalmas mesék varázslatos világokon keresztül mutatják be a kicsiknek, hogy bolygónk védelme csakis rajtunk múlik. És bár a környezettudatos magatartás otthon kezdődik, közös összefogással sokat tehetünk a Föld jövőjéért, a fenntarthatóságért.

Megosztás