2024. április 27.
A kollagén szerepe a bőr- és hajvédelemben

A kollagén szerepe a bőr- és hajvédelemben

Egyre többet süt a nap, egyre kevesebb ruha van rajtunk, több időt töltünk a szabadban, azonban ilyenkor is érdemes odafigyelni a megfelelő bőrápolásra. Ahogy beköszönt a nyár, fontos, hogy a bőrünk és hajunk védelmet kapjon a napsugárzás és a nyári környezeti hatások ellen. A hagyományos napvédő krémek mellett számos természetes alapanyag és natúrkozmetikum áll rendelkezésünkre a bőr védelemére. Az egyik ilyen elengedhetetlen segítség a kollagén.

 

 

A kollagén egy fehérje, amely a bőr szerkezetének és rugalmasságának megőrzésében játszik fontos szerepet. A napfény káros hatásai idővel csökkenthetik a szintjét, ami ráncokhoz, feszességvesztéshez és más bőrproblémák kialakulásához is vezethetnek. 

Az esszenciális összetevők titka: kollagénnel a természetes védelemért

A kollagén tartalmú termékek, mint például a szérumok, hidratáló krémek vagy étrend-kiegészítők hozzájárulhatnak a bőr kollagénszintjének megőrzéséhez és helyreállításához. Amikor kollagén tartalmú étrend-kiegészítőt vásárolunk, érdemes odafigyelni a minőségre és az összetevőkre. Ideális esetben ezeket a készítményeket úgy állították össze, hogy segítsék a kollagén szintjének megőrzését és a bőr rugalmasságának javítását. Rendszeres szedésével javíthatjuk a bőr hidratáltságát és rugalmasságát, valamint csökkenthetjük a ráncok megjelenését. Érdemes olyan termékeket választani, amelyek természetes alapanyagokat tartalmaznak, és nincs bennük egyéb káros vegyi anyag. Ilyen például a Herbiovit Collagen Beauty Complex kapszula, amelyben a kollagén mellett található C-vitamin is, mivel az segíti a kollagén felszívódását.

Hajápolás nyáron

A napsütés a bőr mellett a hajunkat is károsíthatja, kiszáríthatja, töredezetté és fénytelenné teheti. Ha megoldható, ne használjunk hajszárítót, hajsütőt, hagyjuk, hogy természetesen megszáradjon. Amikor kijöttünk a vízből, jó alaposan öblítsük le, így se a klór se a sós víz nem marad benne, ezzel is csökkenthetjük a károsodás kockázatát.

A kollagén hozzájárul a haj erősségének és rugalmasságának megőrzéséhez, valamint segít csökkenteni a károsodást a napsugárzás és a klóros víz okozta hatások miatt. Kollagént tartalmazó hajmaszkok és kondicionálók rendszeres használata táplálja és hidratálja a hajat, elősegítve annak egészséges kinézetét és ellenálló képességét.

Az aloe vera gél és kókuszolaj hidratáló és tápláló hatásúak, valamint segítenek megelőzni a haj kiszáradását és töredezését. A sheavaj és az argánolaj erősítik a hajszálakat. Ne felejtsük el megfelelően védeni a hajunknak külsőleg is a napfény káros hatásai ellen. Viseljünk kalapot vagy sálat, amely amellett, hogy véd, még divatos kiegészítője is lehet öltözékünknek.

Belső hidratálás és megfelelő táplálkozás

A folyadék fogyasztásra minden évszakban érdemes odafigyelnünk, azonban nyáron különösen fontos a megfelelő folyadékpótlás. A legnagyobb forróságban akár napi 3-4 liter is jól eshet a szervezet számára. Természetesen nem mindegy az sem, hogy ez a folyadék milyen formában kerül a szervezetünkbe, legjobb a tiszta víz, a gyógyteák és a cukormentes limonádék fogyasztása. A zöld tea magas antioxidáns tartalma segítheti a barnulást. Érdemes nyáron csökkenteni a kávé fogyasztását, mert erősen vízhajtó hatású. Emellett a megfelelő táplálkozás hozzájárulhat a bőr és a haj egészségének javításához. Fogyasszunk olyan ételeket, amelyek kollagénben gazdagok, például húsok, halak, tojás, hüvelyesek és zöld leveles zöldségek. Növelhetjük a C-vitamin és az E-vitamin bevitelét, amelyek segítik a kollagén termelést és antioxidáns tulajdonságaik révén védelmet nyújtanak a bőrnek.

 

 

Megosztás

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

Hello Mozaik

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

  • 2023.09.21

Az ősz beköszöntével az idénygyümölcsök és -zöldségek széles és színes kínálata egyre szűkül és hajlamossá válhatunk a vitaminokban szegényebb, de nehezebb, zsírosabb ételek fogyasztására. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebb napfény ér bennünket, a levegő lehűlése és a fokozott őszi stresszterhelés pedig sajnos magával hozza a náthaszezont.  

 

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

Hello Mozaik

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

  • 2023.08.29

Útmutatónkban összegyűjtöttük az őszi-téli kuckózós időszak szín trendjeit, amelyek a legnagyobb divatházak kifutóin már megmutatták magukat, és tippeket adunk, hogy ezeket hogyan érdemes kombinálni.