2024. április 27.
Szentesről francia sikket Budapestre?

Szentesről francia sikket Budapestre?

Mindegy, hogy hol vagy, Szentesen, Budapesten vagy Párizsban, a hajad legyen tökéletes - vallja Dancsó Erika fodrász, akivel érzelmekről, véletlenről és karrierről is beszélgettünk.

Miért lesz valaki fodrász?
Nem én döntöttem arról, hogy ez lesz a hivatásom. Gyerekkoromban sokat rajzolgattam, jó kézügyességem volt. Ezt az osztályfőnököm is észrevette, akinek emlékeim szerint mindig csodás frizurája volt. Az ő javaslatára mentem fodrász tanulónak. A barátnőimmel abban az időszakban buliba menetel előtt sokat készültünk és mindig örömmel töltött el, hogy én lehetek a fodrászuk. Meg persze legfőképpen az, hogy boldoggá tehettem őket egy-egy új frizurával. A suli elvégzése után saját kis fodrászszalonomban dolgoztam Szegváron.

 

 
Fotó: Barna Péter
 
 

Öt hónaposak voltak az ikreim, amikor autóbalesetet szenvedtem. A gerincem három helyen tört el, hónapokig feküdnöm kellett. Átértékeltem mindent. Már csak az számított, hogy tudok-e még valaha járni vagy meg tudom-e ölelni a szeretteim. Unaloműzés gyanánt szakmai videókat néztem, így találtam rá Laetitia Guenaou-ra. Imádtam a hajshow videóit, már akkor, ismeretlenül is sokat tanultam tőle.

 

Személyesen is találkozott a példaképével?
Igen. Szerencsésen felépültem és egy váratlan és véletlennek mondható utazásnak köszönhetően megismerhettem Laetitiát. A nagy találkozást sosem feledem el, hiszen életem meghatározó élménye volt az a pillanat, amikor végre beszélgethettem a „virtuális" mentorommal, és elmondhattam, hogy mennyi mindent kaptam tőle már addig is. Ezután csatlakoztam az általa létrehozott fodrász akadémiához, a Le Monde-hoz. Ez volt életem egyik legjobb döntése.

 

Miért fontos még mindig, hogy fejlődjön tanuljon, hiszen 2012 óta oktató a L’Oréal akadémián?
Amikor csatlakoztam a Laetitia által létrehozott Le Monde fodrásziskolájához, nem sejtettem, hogy életem egyik legjobb döntése és befektetése lesz. Sok országból voltak ott fodrászok, de mára csak én maradtam. Laetitia először a gondolkodásom alakította át. A tanításának lényege az egyediség, hogy mindig egy egységben kell nézni a személyt. Először diagnosztizálunk. A színre, a formára, a fejformára, a sziluettre koncentrálunk. Célunk az, hogy olyan egyediséget hozzunk létre, amit nem a divat, a cégek, az influenszerek diktálnak. Ez a „francia vonal” lényege, hogy olyan maradandót alkossunk, amivel a vendégeink belső szépsége, kisugárzása is megváltozik, az egyediség és a természetesség harmóniába kerül.

 

A Dancsó Erika szakmai hitvallásnak mi a lényege?
Nagyon fontos számomra az érzelem. Mert a vendég egy adott érzelmi állapotban érkezik, és ez alapján választ színt és formát. A nőknek is megvannak az életkori szakaszai. Mást szeret egy lázadó korszakban lévő, mást egy anya, akinek a gyermekei a legfontosabbak, és mást, aki a nőiségét szeretné újra kiemelni a frizurájával. Mindennel tudunk kommunikálni, a hajunkkal is. Erre én különösen érzékeny vagyok, de nagyon fontosnak is tartom. Tulajdonképpen az érzelmi alap nálam 50%-ot jelent a munkám során, enélkül nem is tudok működni.

 

Mennyire színpadi show ez a szakma és mennyire egy a hétköznapi szépészeti szolgáltatások közül?
A színpadon mindig a túlzás a lényeg, de a túlzásban is benne kell lenniük az apró szakmai finomságoknak. De ezt látványosan kell bemutatni, hiszen a színpadon minden kicsinek látszik. Meg kellett tanulni, hogyan mozogjunk a show-k alkalmával, hogyan használjuk az eszközöket. A szalonban egészen másként fújom a lakkot, mint a színpadon, ahol mindennek pontos koreográfiája van, minden másodperc meg van tervezve. Amikor a színpadon vagyok az én vízióm az, amit a modellekre szabok. A szalon munkában mindig a vendégem van fókuszban.

 

Most milyen az aktuális hajtrend a nagyvilágban?
Most éppen a nyolcvanas-kilencvenes évek divatja tért vissza. A Charlie hajak „dübörögnek” újra. Olyan érdekes, amikor hazatérek egy külföldi bemutatóról, sokszor a vendégeim kérésére bevetek újdonságokat. És nem számít a nagyváros vagy kisváros, Párizs vagy Szentes. Az adott vendég számít, hogy ő mit mer bevállalni, mit szeretne mutatni magából. De ha ránéznek, nem a haját fogják külön elemezni, hanem az összképet. Az embert fogják észrevenni.

 

Hogyan készül el egy jövő évi trendeket bemutató kollekció?
A kollekciómat Laetitiaval együtt hozzuk létre. Amikor egy kollekció készül, megvannak az adott színek, képek és ehhez adjuk a többit. Ehhez választjuk a texturát, a formákat, a ruhákat, a sminket. Kell azért egy inspiráló érzés, amiből ki tudok indulni. Ez általában az utazások alkalmával jön. De engem gyakran a természet, a növények is inspirálnak. Amikor összeállt a kép bennem, elküldöm a stylistnak, sminkesnek és minden művész beleteszi a maga érzéseit, tudását, kreativitását és így lesz egy egység, ami az új, vagyis így jön létre a TREND. Amit már elárulhatok a 2024-es trendről: színekben a meleg árnyalatok uralkodnak és a természetesség. A frufru is új laza formában tér vissza.

 

Mi a különlegessége a most nyílt budapesti szalonjának?
A Hold utcában nyitottuk meg szeptember 8-án a szalonunkat. A hely nagyon megfogott, kicsit párizsi utcára emlékeztet a nagy fáival és az épületben is érzem a történelmet. A belső tér kialakítása is ebben a szellemben történt, próbáltuk a régit az újjal ötvözni és a stílusok úgy keverednek, hogy mindenki találjon egy pontot, ami a kedvence, ami megfogja és jól érzi ettől magát nálunk. Hiszen fodrászhoz menni „énidő” a vendégek számára.

Megosztás