2024. március 29.
Ez volt a lényeg az 47. héten

Ez volt a lényeg az 47. héten

Az elmúlt hét legfontosabb híreinek rövid összefoglalója.

A kormány döntése értelmében tovább folytatódik az oltási akcióhét, amelynek első hét napján 742.000-en vettek fel oltást.

 

Közeledik a szupermutáns, az Omikron már Németországban és Csehországban is felbukkant. Izrael minden külföldi előtt zárta határait, de a legtöbb európai ország is szigorításokat vezetett be. Az új vírusváltozat terjedése miatt az Európai Bizottság pénteken azt javasolta a tagállamoknak, hogy állítsák le a légi forgalmat a dél-afrikai régióból. A Kormányzati Tájékoztatási Központ szombaton bejelentette: Magyarország is megtiltja a beutazást a dél-afrikai országokból érkezők számára a koronavírus omikron-vírusvariánsa miatt. Továbbá karanténba kerülnek a Dél-Afrikából hazaérkező magyarok.

 

Két hónapos tárgyalás után létrejött a megállapodás a kormányalakításról a német Szociáldemokrata Párt (SPD), a zöldek és a liberális párt (FDP) között. A háromoldalú koalíciós megállapodást szerdán jelentették be. A németek új koalíciós programja a klímaharc és szociális érzékenység jegyében született. A programra reagálva Kövér László ezt mondta a HírTV-n: „Németország a történelem során rántotta már a mélybe Európát, most már szólni kéne nekik, hogy hagyjanak minket békén.”

 

Milos Zeman cseh államfő vasárnap kormányfővé nevezte ki Petr Fialát, a Polgári Demokratikus Párt elnökét.

 

Huszonhét orosz diplomatát utasítottak ki az Egyesült Államokból.

 

Még nincs vége a Fehéroroszország és az Európai Unió határán fennálló menekültválságnak, ahol még mindig sokan kísérlik meg azt, hogy átjussanak a határon, még ha kevesebben is, mint korábban — jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a lett közszolgálati tévének adott interjújában, amelyről vasárnap számolt be a dpa hírügynökség.

 

A hét száma: 6
Újabb kürtő nyílt a Spanyolországhoz tartozó La Palma szigeten működő vulkánon, ami tovább fenyegeti a szigetet – közölte a múlt héten az MTI. A láva nagyon gyorsan, percenként hatméteres sebességgel halad előre.

 

Megosztás

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

Hello Világ

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

  • 2022.10.20

A BBC Earth magyar csatornáján október 30-tól látható az a lenyűgöző természetfilm sorozat, amely 6 epizódban mutatja be bolygónk olyan részeit, ahová csak a televízió segítségével juthatunk el, és amelynek látványa talán segíthet abban, hogy többet tegyünk a Föld és az élővilág megmentéséért.