2024. április 19.
Ez volt a lényeg a 9. héten

Ez volt a lényeg a 9. héten

Az elmúlt hét legfontosabb híreinek rövid összefoglalója.

Egyre több európai ország küld fegyvereket az ukránoknak az Oroszország elleni harcokhoz, Orbán Viktor hétfőn kijelentette, hogy hazánk nem enged át fegyverszállítmányokat a magyar–ukrán határon, mivel Kárpátalján magyarok élnek, és egyetlen olyan lépést sem támogatnak, amely veszélyeztetheti az ő biztonságukat.

 

A felek hétfőn megkezdték a béketárgyalásokat, és bár tűzszünetet nem kötöttek, nem zárkóztak el egy második fordulótól, amit csütörtökön tartottak. Előrelépés itt sem történt. Az ukrán elnök kérte országa azonnali felvételét az Európai Unióba.

 

A múlt héten a leghevesebb harcok a dél-ukrajnai Mariupolban zajlottak. A polgármester szerint az orosz csapatok elvágták a kikötővárost ellátó mind a tizenöt áramvezetéket, így már ötödik napja nincs áramszolgáltatás, nincs fűtés és az erős tüzérségi blokád miatt még a halottakat sem tudják összeszedni.

 

A gabonaexport tiltásáról döntött a kormány az Ukrajna ellen indított orosz háború okozta áremelkedések miatt. Az erről szóló kormányrendelet már a Magyar Közlönyben is megjelent. A rendelet május 15-ig hatályos.

 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón jelentette be, hogy mivel a végéhez közeledik az ötödik járványhullám, a kormány március 7-étől eltörli az eddig járványügyi korlátozások jelentős részét: megszűnik a maszkviselési kötelezettség is.

 

A hét száma: 14.000
Katasztrófa sújtotta területté nyilvánította vasárnap Mun Dzse In dél-koreai elnök országa keleti partvidékét a pénteken kitört tűzvész miatt, amiben már több mint 14 ezer hektárnyi erdős terület égett le.

Megosztás

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

Hello Világ

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

  • 2022.10.20

A BBC Earth magyar csatornáján október 30-tól látható az a lenyűgöző természetfilm sorozat, amely 6 epizódban mutatja be bolygónk olyan részeit, ahová csak a televízió segítségével juthatunk el, és amelynek látványa talán segíthet abban, hogy többet tegyünk a Föld és az élővilág megmentéséért.