2024. április 16.
Ez volt a lényeg a 8. héten

Ez volt a lényeg a 8. héten

Az elmúlt hét legfontosabb híreinek rövid összefoglalója.

Vlagyimir Putyin hétfőn este előbb elismerte a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság függetlenségét, majd kiadta a parancsot, hogy „békefenntartó erők” vonuljanak be a szeparatista kelet-ukrajnai területekre.

 

Washington hétfőn este eltiltotta az amerikai személyeket és a bankokat attól, hogy bármilyen gazdasági tevékenységet folytassanak a szakadár területekkel. Ez volt az első korlátozás, amit másnap követtek az európaiak, majd a csütörtök reggeli bevonulás után a teljes gazdasági szankciós arzenált rászabadították az oroszokra, amitől az egekbe szökött az olaj ára és a világ összes tőzsdéjén pánikhangulat alakult ki.

Néhány a legfontosabb szankciók közül:

-          Oroszországot kizárják a SWIFT banki rendszerből;

-          Törökország lezárja a Boszporuszt az orosz hadihajók előtt, így az orosz flotta nem tud erősítést küldeni a Fekete-tengerre;

-          az Európai Unió lezárja Európa légterét az orosz gépek előtt;

-          az UEFA a BL döntőjét Szentpétervár helyett Párizsban tartja;

-          Otthagyja az orosz Rosznyeftet a BP, a hét supermajor olajipari cég egyike.

 Fotó: MTI/AP/Marienko Andrew

 

A csütörtök reggeli Nemzetbiztonsági Operatív Törzs ülése után Orbán Viktor azt jelentette ki, hogy hazánknak mindenáron ki kell maradni a konfliktusból.

 

Csütörtök este rendkívüli uniós csúcsot tartottak Brüsszelben.

 

Ukrajna második legnagyobb városában, Harkovban vasárnap hajnalban felrobbantottak egy gázvezetéket, miközben az ukránok szerint a városvédőknek sikerült kiszorítani az oroszokat. Kijevet viszont körbezárták az orosz seregek.

 

Zelenszkij kijelentette, ő lehet az első az oroszok halállistáján, de családjával együtt visszautasította az amerikaiak evakuálási ajánlatát. Hazánk sikeresen evakuált 35 embert evakuált Kijevből - jelentette be Szijjártó Péter szombaton.

 

Vlagyimir Putyin különleges riadókészültséget rendelt el az orosz nukleáris erők számára vasárnap délután. A Pentagon szerint a vezető orosz tisztségviselők az utóbbi időben elzárkóztak a megkereséseiktől, és nem vették fel a telefont, holott a forródrótos kapcsolat fontos lenne ahhoz, hogy elkerüljenek egy atomháborút.

 

Már 25 ország küld fegyvereket és muníciót Ukrajnába. Az EU, története során első alkalommal támogatja halált okozó fegyverek szállítását a szövetségen kívüli országba.  

 

A magyar hadsereg méri a radioaktivitást az ukrán határ mentén, illetve kilátásba helyezték, hogy civil épületeket is igénybe vesznek majd a megerősített határvédelem során.

 

Világszerte tüntetnek Putyin háborúja ellen: Berlinben százezren, Prágában 35 ezren demonstráltak, míg Oroszországban 44 városban emeltek hangot az emberek a béke mellett, ami több ezer letartóztatással járt.

 

A hét száma: 300.000
Vasárnap estig háromszázezer ember menekült el Ukrajnából. Hazánk mindenkit befogad, még akkor is, ha nincsenek úti okmányai.

Megosztás

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

Hello Világ

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

  • 2022.10.20

A BBC Earth magyar csatornáján október 30-tól látható az a lenyűgöző természetfilm sorozat, amely 6 epizódban mutatja be bolygónk olyan részeit, ahová csak a televízió segítségével juthatunk el, és amelynek látványa talán segíthet abban, hogy többet tegyünk a Föld és az élővilág megmentéséért.