2024. április 16.
Ez volt a lényeg a 44. héten

Ez volt a lényeg a 44. héten

Az elmúlt hét legfontosabb híreinek rövid összefoglalója.

Elkeserítő ütemben erősödik a járvány világszerte. Ha a halottak számát viszonyítjuk a népességarányhoz, akkor Európában Belgiumban, a világon pedig Peruban a legrosszabb a helyzet. A cseheknél már tinédzsereket vezényelnek a kórházakba, Ukrajnában orvosi oxigénből van hiány, miközben Horvátországban sportcsarnokokban kezdtek ideiglenes kórházakat felállítani. Nálunk a múlt héten hozott szigorítások értelmében mától a vendéglátóhelyeken is kell maszkot hordani, amit csak az evés és ivás idejére szabad levenni.

Az Egyesült Államok nagyvárosaiban megkezdték a felkészülést a választások után várható zavargásokra. A vállalkozások és üzletek a hurrikánok előtt megszokott eljárást követik, bedeszkázzák a kirakatokat, otthonmaradásra kérik az alkalmazottjaikat. Politikai elemzők szerint bármelyik oldal is nyeri meg a keddi elnökválasztást, szinte biztosan lesznek utcai összecsapások, amelyben fegyveres polgári milíciák is részt vehetnek. A helyzetet súlyosbítja, hogy a szavazatszámlálás a rekord számú levélszavazat miatt akár egy hétig is eltarthat, így a bizonytalanság is huzamos ideig maradhat fent.

Pénteken jelent meg a Magyar Közlöny 235. számában az a kormányrendelet, amely három jelentős budapesti épület (köztük az ELTE és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) tetőidomainak helyreállításáról rendelkezik, valamint az a kormányhatározat, amelynek értelmében fel fogják mérni a háború során elvesztett összes tetődíszt.

Demenciában szenvedett élete utolsó hónapjaiban a szombaton 90 éves korában meghalt Sean Connery, akit II. Erzsébet királynő 2000-ben emelt a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangra. A skót színész az Aki legyőzte Al Caponét című filmben nyújtott alakításáért kapott Oscar-díjat 1988-ban.

A hét száma: 7
A Mercedes Formula-1 csapata hetedszer nyerte el egyhuzamban a konstruktőri világbajnoki címet, amivel minden idők legsikeresebb csapatává váltak ebben az autós szakágban. Pilótájuk, Lewis Hamilton már a következő futamon bebiztosíthatja egyéni VB címét is, amivel Michael Schumacher csúcsát állíthatja be.

Megosztás

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

Hello Világ

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

  • 2022.10.20

A BBC Earth magyar csatornáján október 30-tól látható az a lenyűgöző természetfilm sorozat, amely 6 epizódban mutatja be bolygónk olyan részeit, ahová csak a televízió segítségével juthatunk el, és amelynek látványa talán segíthet abban, hogy többet tegyünk a Föld és az élővilág megmentéséért.