2024. március 29.
Ez volt a lényeg a 41. héten

Ez volt a lényeg a 41. héten

Az elmúlt hét legfontosabb híreinek rövid összefoglalója.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szombaton jelentette be, hogy tűzszünetben állapodott meg Örményország és Azerbajdzsán a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah területén. A két egymással szomszédos, korábbi szovjet köztársaság között a régóta fennálló területi vita miatt szeptember 27-én újult ki a fegyveres konfliktus, amelynek a tűzszünet sem tud gátat szabni: az azeriek már vasárnap reggel egy őket ért rakétatámadásról számoltak be.

 

Az exit poll előrejelzések szerint a szociáldemokraták nyerték meg a vasárnap tartott bécsi önkormányzati választásokat, a szélsőjobb pedig leszerepelt: Heinz-Christian Strachéval az élén, át sem lépte az ötszázalékos küszöböt. Eközben a magyar időközi választások borsodi fordulójában a fideszes jelölt győzött, így nem a teljes ellenzék által támogatott, jobbikos Bíró László, hanem Koncz Zsófia lesz a képviselő. A kormánypártok Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os választókerületben még sosem értek el 50% fölötti eredményt.

 

Babos Tímea negyedszer is grand slam tornát nyert párosban. A magyar teniszező Kristina Mladenovic oldalán diadalmaskodott a tavaszról elhalasztott francia nyílt teniszbajnokságon. A hét másik fontos sporteseménye volt magyar szempontból, hogy futballválogatottunk Bulgária legyőzésével megőrizte kijutási lehetőségét a jövő évi Európa bajnokságra. A hét krónikájához tartozik még, hogy fiaink a szerb válogatottat is legyőzték 0-1 arányban a Nemzetek Ligájában.

 

A hét száma: 250
Idén 250 éve, hogy 1770. szeptember 2-án megrendezték az első magyarországi lottósorsolást Budán. Történt mindez 8 évvel azután, hogy Mária Terézia parancsban engedélyezte a genovai lottót.

Megosztás

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

Hello Világ

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

  • 2022.10.20

A BBC Earth magyar csatornáján október 30-tól látható az a lenyűgöző természetfilm sorozat, amely 6 epizódban mutatja be bolygónk olyan részeit, ahová csak a televízió segítségével juthatunk el, és amelynek látványa talán segíthet abban, hogy többet tegyünk a Föld és az élővilág megmentéséért.