2022. szeptember 26.
Ez volt a lényeg a 4. héten

Ez volt a lényeg a 4. héten

Az elmúlt hét legfontosabb híreinek rövid összefoglalója.

Már a hét derekán tudni lehetett, hogy Amerikában a január lesz az eddigi leghalálosabb hónap a Covid-járvány kitörése óta. Közben Európán belül Portugáliában romlott leginkább a járványhelyzet. Az Európai Unió perrel fenyegeti az AstraZenecát, mert az nem képes teljesíteni a szerződésben vállalt kötelezettségeit. A Cambridge-i gyógyszergyár szállításainak elmaradása is hozzájárult ahhoz, hogy az oltás lendülete alábbhagyott a kontinensen. Némi reményt ad, hogy a Johnson & Johnson bejelentette, az általuk fejlesztett vakcina is hatékony, ráadásul csak egyszer kell beadni és nem kell extrém hidegben tárolni.

A belpolitika vezető híre volt, hogy szerdán Ukrajnában járt Szijjártó Péter, és kollégájával az oktatási törvényről és a kárpátaljai magyarságot érő fenyegetések elleni lehetséges lépésekről tárgyalt. Novák Katalin közben itthon a 25 éven aluliak 2022-ben életbe lépő SZJA mentességét jelentette be. A VI. kerületi momentumos polgármester, Soproni Tamás pedig elment a Hősök terére szervezett demonstrációra, ahol százas nagyságrendben jelentek meg vendéglátósok és edzőterem tulajdonosok.

Brutálisan lépnek fel a hatóságok a Navalnij-párti tüntetőkkel szemben Oroszországban. Több mint 4000 embert vettek őrizetbe Oroszország mintegy 80 városában. A múlt heti megmozdulásokhoz hasonlóan legtöbbjüket Moszkvában (1080) és Szentpéterváron (796) állították elő.

 

A hét száma: 7
Ennyivel is vezetett a magyar válogatott a hatszoros világbajnok franciák ellen, a hosszabbításban azonban 35-32-re kikaptunk az Egyiptomi kézilabda VB-n, így az 5. helyen zárt együttesünk. Dánia megvédte címét a vasárnap esti döntőben.

Megosztás