2024. március 28.
Ez volt a lényeg a 35. héten

Ez volt a lényeg a 35. héten

Az elmúlt hét legfontosabb híreinek rövid összefoglalója.

A kormányt is elérte a járvány hatása: csütörtök reggel a Miniszterelnökség közleményéből derült ki, hogy hatósági karanténba vonult Gulyás Gergely miniszter és Orbán Balázs parlamenti és stratégiai államtitkár. Mindeközben Hollik Istvánnak, a Fidesz kommunikációs igazgatójának pozitív lett a koronavírustesztje. Pénteken a kormány bejelentette, hogy szeptember elsejével ismét „bezárkózunk”. Csak tranzitforgalom haladhat át az ország területén, a hazatérő magyarok pedig csak negatív teszttel kerülhetik el a kéthetes karantént. Ukrajna a bejelentett szombat helyett már csütörtökön lezárta a határait. A korlátozás egyelőre ott is és nálunk is egy hónapra szól.

A héten arról számolt be az RTL Klub híradója, hogy internetes portálként éled újra a Szabad Európa rádió, amelyet amerikai magánpénzekből finanszíroznak. Eközben az augusztus 28-án megjelent Magyar Hang arról írt, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság továbbra sem pályáztatja meg a főváros legértékesebb rádiós frekvenciáját. A Juventus és a Music FM egykori adósávja, a 89,5 MHz másfél éve hever parlagon, így „a Sláger FM-et leszámítva csak kormányközeli rádió maradt a fővárosi rádiós kereskedelmi piacon” – állítja a hetilap. 

13%-kal többen kerestek legalább egy éve állást idén júliusban, mint a tavalyi év azonos időszakában. Közülük több mint 190.000 embernek már álláskeresési járadék sem jár.

43 éves korában meghalt Chadwick Boseman, aki díjak tucatját nyerte el a másfél milliárd dolláros bevételt hozó Fekete párduc című moziért. A vastagbél rákban elhunyt fiatal színész James Brownt is megformálta.

A hét száma: 57
1963. augusztus 28-án mondta el Martin Luther King az „I have a dream” kezdetű beszédét. 57 évvel később ugyanezen a napon az amerikai profi sport ligákban elhalasztották a kosárlabda, baseball és hoki mérkőzéseket, tiltakozásul az ellen, hogy a héten ismét egy fegyvertelen színes bőrű embert lőttek le a rendőrök intézkedés közben. Jacob Blake életben van, de valószínűleg soha nem lesz képes újra járni.

Megosztás

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

Hello Világ

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

  • 2022.10.20

A BBC Earth magyar csatornáján október 30-tól látható az a lenyűgöző természetfilm sorozat, amely 6 epizódban mutatja be bolygónk olyan részeit, ahová csak a televízió segítségével juthatunk el, és amelynek látványa talán segíthet abban, hogy többet tegyünk a Föld és az élővilág megmentéséért.