2024. március 29.
Ez volt a lényeg a 34. héten

Ez volt a lényeg a 34. héten

Az elmúlt hét legfontosabb híreinek rövid összefoglalója.

Az államalapítás ünnepén a megszokott rendezvények a tisztavatás kivételével elmaradtak, ugyanakkor az Alkotmány utcában átadták az Összetartozás emlékművét, amelyen több mint 12 ezer településnév olvasható; a legrangosabb magyar kitüntetést, a Szent István-rendet pedig Szemerédi Endre matematikus kapta.

Hatodszor nyerte meg a Bajnokok Ligáját vasárnap este a Bayern München, amely minden lehetséges trófeát megnyert ebben a szezonban. Ezzel az is világossá vált, hogy a budapesti Szuperkupa döntőn a bajor együttes lesz a Sevilla ellenfele. Az UEFA még nem hozott végleges döntést, de a tervek szerint a Puskás Arénában lehet az első olyan európai kupamérkőzés, amelyre a járványhelyzet kezdete óta nézőket is beengednek majd.

Egy hétig tartott a marokkói bevándorlók zavargása Hollandiában, amire a rendőrség tehetetlenül reagált, miközben brutálisan akadályozta meg a vírushelyzet miatt bevezetni kívánt rendkívüli jogrend ellen tüntető – főleg nyugdíjasokból álló – csoportok felvonulásait.

Szlovénia és Nagy-Britannia is vörös országnak nyilvánította Horvátországot, ahol 4 egymást követő napon döntött csúcsot a napi megbetegedések száma a hét második felében. Szombaton jelentették be, hogy bezárják a menekülttáborokat Szicílián, mert egyre tarthatatlanabb a helyzet a térségben: nemcsak a bevándorlók száma növekszik napról napra, de a koronavírussal fertőzöttek száma is.

Ismét tízezrek vonultak a minszki Függetlenség terére vasárnap Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök lemondását követelve – írja az MTI. Eközben egy helyi propaganda hírforrás Twitter oldalán tette közzé azt a videót, amelyben a hatodik mandátumát vitatott körülmények között elnyert Lukasenka gépfegyverrel a kezében száll ki az elnöki helikopterből.

A hét száma: 34
Ennyire csökkent a koronavírus fertőzöttjeinek átlagéletkora a világban.

Megosztás

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

Hello Világ

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

  • 2022.10.20

A BBC Earth magyar csatornáján október 30-tól látható az a lenyűgöző természetfilm sorozat, amely 6 epizódban mutatja be bolygónk olyan részeit, ahová csak a televízió segítségével juthatunk el, és amelynek látványa talán segíthet abban, hogy többet tegyünk a Föld és az élővilág megmentéséért.