2024. április 19.
Ez volt a lényeg a 32. héten

Ez volt a lényeg a 32. héten

Az elmúlt hét legfontosabb híreinek rövid összefoglalója.

Az egykor az arab Svájcnak tartott Libanonban az arab tavasz óta egyre nagyobb a szegénység, így még megrázóbb volt az a robbanás, amely romba döntötte a fél fővárost, 300.000 embert téve hajléktalanná. A bejrúti kikötői hatóságok által 2014-ben lefoglalt, grúz eredetű, 3000 tonna ammóniumnitrát földrengésszerű robbanást idézett elő, hatását még a 240 kilométerre lévő Cipruson is érezték. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a katasztrófában megsemmisült a térség legnagyobb búzakészlete is.  

 

Augusztus 9-én éjfélkor lezárultak a pótfelvételi jelentkezések hazánkban. A ponthatárokat várhatóan augusztus 28-án hirdetik ki, ez egyetlen képzés esetében sem lehet alacsonyabb a jogszabályi minimumnál: alap- és osztatlan képzés esetén 280, felsőfokú szakképzés esetén 240, mesterképzés esetén pedig 50 pontnál.

 

Az Egyesült Államokban a koronavírus esetek száma meghaladta az ötmilliót, miközben úgy tűnik, hogy az elnök inkább foglalkozik a novemberben esedékes választásokkal, mint a járvány megfékezésével. Ettől függetlenül az amerikai kormányzat több milliárd dollár értékben kötött le oltóanyagot azoknál a gyógyszergyáraknál, akik a kutatásban és tesztelésben a legközelebb állnak a koronavírus elleni vakcina piacra dobásához. Az Európai Bizottság 300 millió adag oltást rendelt meg a Sanofitól, Magyarország pedig ötmillió koronavírus elleni vakcinára kötött le kapacitást, eddig még ismeretlen gyártónál.

 

A nyolcaddöntők visszavágóival a héten újra indult a Bajnokok Ligája. A 32 gólt hozó fordulót üres lelátók előtt játszották. A negyeddöntők párosítása: Atalanta - PSG, RB Leipzig - Atlético Madrid, Barcelona – Bayern München, Manchester City – Olympique Lyon.

 

A hét száma: 21
A magyarok ekkora százaléka szereti jobban a váratlan örömöket a régóta dédelgetett álmok megvalósulásánál – derült ki a most 90 éves Medve sajt reprezentatív kutatásából.

Megosztás

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

Hello Világ

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

  • 2022.10.20

A BBC Earth magyar csatornáján október 30-tól látható az a lenyűgöző természetfilm sorozat, amely 6 epizódban mutatja be bolygónk olyan részeit, ahová csak a televízió segítségével juthatunk el, és amelynek látványa talán segíthet abban, hogy többet tegyünk a Föld és az élővilág megmentéséért.