2024. március 29.
Ez volt a lényeg a 19. héten

Ez volt a lényeg a 19. héten

Az elmúlt hét legfontosabb híreinek rövid összefoglalója.

A vasárnapi informális NATO csúcson Finnország bejelentette csatlakozását a katonai szervezethez, amelynek tagjai Svédországot is hasonló döntésre bíztatták.

 

Szombaton iktatták be hivatalába Novák Katalint. Az ország első női köztársasági elnöke ünnepi beszédében kiemelte, hogy Magyarország elítéli a putyini agressziót és egy szuverén állam fegyveres támadását. Azt is hozzátette, hogy hazánk örökre nemet mond a Szovjetunió visszaállítását célzó minden törekvésre. Az elnök asszony első hivatalos útja Lengyelországba vezet majd.

 

Karácsony Gergely közösségi média oldalán tette közzé, hogy a pesti rakpart most kezdődő felújítása után egy szakasz teljesen mentes lesz a gépjármű forgalomtól.

 

Észak-Korea először ismerte el, hogy elérte őket a koronavírus járvány. A 25 milliós országban hivatalosan még senki nem kapott oltást.

 

Antonio Tiberi győzelmével zárult vasárnap a 43. Tour de Hongrie ötödik, utolsó szakasza. Az összetettben az ír Edward Dunbar diadalmaskodott, legjobb magyarként Dina Márton végzett.

 

Emléktáblát avattak Arany Jánosnak a walesi Montgomery városában, amelyet a költő A walesi bárdok című híres balladájában örökített meg.

 

10 ember meghalt és hárman megsérültek, amikor egy náci nézeteket valló tinédzser fegyveres tüzet nyitott egy szupermarketben, a New York állambeli Buffalóban – jelentette szombaton az amerikai sajtó.

Fotó: MTI 

 

A hét száma: 87
Novak Djokovics rögtön meg is nyerte az első nagy tornát, amin idén elindult, ezzel megszerezte 87. trófeáját. Az oltásellenessége miatt kényszerpihenőre készülő világelső a római salakpályás tenisztorna vasárnapi döntőjében a görög Sztefanosz Cicipaszt győzte le.

Megosztás

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

Hello Világ

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

  • 2022.10.20

A BBC Earth magyar csatornáján október 30-tól látható az a lenyűgöző természetfilm sorozat, amely 6 epizódban mutatja be bolygónk olyan részeit, ahová csak a televízió segítségével juthatunk el, és amelynek látványa talán segíthet abban, hogy többet tegyünk a Föld és az élővilág megmentéséért.