2024. április 16.
Ez volt a lényeg a 16. héten

Ez volt a lényeg a 16. héten

Az elmúlt hét legfontosabb híreinek rövid összefoglalója.

A hét utolsó munkanapján a beoltottak száma átlépte a három és félmilliót, így megnyithattak a kerthelyiségek és a vendéglátóhelyek teraszai. A szombaton érkezett 600.000 Sinopharm vakcinával hétfőtől tömeges oltás indul. A hétvégén nyilvánosságra hozott beoltás utáni adatok szerint a kínai vakcina második dózisa után kevesebben betegedtek és fele annyian haltak meg, mint a Pfeizer beadása után. Hétvégére a világ legátoltottabb országában, Izraelben eljutottak odáig, hogy senki sem halt meg a Covid-vírussal összefüggésben.

 

82 halott és 110 sérült volt Bagdadban, ahol egy Covid osztályon szombat éjjel felrobbant egy oxigéntartály.

 

Rendhagyó körülmények között rendezték meg a 93. Oscar díjátadó gálát. A legrangosabb filmes seregszemlén A nomádok földje lett a legjobb film, amelynek rendezője az Oscar történetének második női díjazottja ebben a kategóriában. Anthony Hopkins a második szobrocskáját kapta, ezzel ő lett a legidősebb személy, aki elnyerte az elismerést. 

 

Népirtásnak minősítette Joe Biden az örmények 1915-ös lemészárlását. Törökország visszautasította az amerikai elnök állításait.

 

A héten röppent föl, de már hamvába is holt a Szuperliga ötlete. Európa elit bajnokságában 14 együttes játszott volna évi két meghívott vendégcsapattal. Végül a klubok a szurkolókat választották az amerikai befektetői milliók helyett. A szintén kiugró Liverpool-tulaj Mbappéval kárpótolná a szurkolókat.

 

A jogállamiság is téma volt Orbán Viktor és Ursula von der Leyen pénteki megbeszélésén. A koronavírusról és az 5800 milliárdos helyreállítási alapról is tárgyaltak.

 

Az orosz védelmi miniszter elrendelte a csapatok visszavonását az ukrán határ közeléből.

 

A hét száma: 240
Ennyi millió forintot költenek a budapesti vadászati világkiállítás szarvasagancsos kapujára.

 

Megosztás

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

Hello Világ

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

  • 2022.10.20

A BBC Earth magyar csatornáján október 30-tól látható az a lenyűgöző természetfilm sorozat, amely 6 epizódban mutatja be bolygónk olyan részeit, ahová csak a televízió segítségével juthatunk el, és amelynek látványa talán segíthet abban, hogy többet tegyünk a Föld és az élővilág megmentéséért.