2022. szeptember 26.
Ez volt a lényeg a 13. héten

Ez volt a lényeg a 13. héten

Az elmúlt hét legfontosabb híreinek rövid összefoglalója.

Orbán Viktor vasárnap reggel meglátogatta a magyar vakcinakészlet raktárát, majd azt nyilatkozta, hogy a húsvét hétfő utáni napokban meglehet a két és fél millió beoltott Magyarországon. A magyar átoltottság a múlt héten is kétszerese volt az uniós átlagnak. 

 

Washington állam egyik farmján csapódott be a SpaceX 12. héten fellőtt Falcon 9-es maradványa szombaton. A rakétának az atmoszférában kellett volna elégnie, de nem így történt.

 

A hadsereg ismét tüzet nyitott a tüntetőkre Mianmarban pénteken. A határ menti Karen államban még légitámadást is végrehajtottak.

 

Mentális betegségekkel él az a 25 éves támadó, aki a Capitoliumnál megölt egy rendőrt és megsebesített egy másikat. Még tart a nyomozás, de egyelőre nem terrortámadásként kezelik az esetet. A támadó több posztot is közzé tett a támadás előtt, amelyekben az amerikai kormányt az afro-amerikai emberek ellenségének titulálta.

 

Oda a svájci megfontoltság: könnygázzal és gumilövedékkel oszlatták a tüntetőket, akik megelégelték a korlátozásokat.

 

Mecsetet készültek felrobbantani Szibériában – egy 21 éves helyi férfit őrizetbe vettek.

 

Bírságot kapott Moszkvában a Twitter, amiért az nem volt hajlandó eltávolítani a tüntetésekre buzdító bejegyzéseket: a bíróság 2,4 millió rubelre – csaknem 10 millió forintra – bírságolta a közösségi oldalt.

 

Élőben közvetítik a hírtelevíziók Derek Chauvin rendőr perét. Múlt héten a tanúk meghallgatásával indult a George Floyd meggyilkolásával vádolt egyenruhás bírósági eljárása, amit akkora érdeklődés övez, mint O.J. Simpson perét.

 

Ciprus és Írország ellen hangol a magyar válogatott a futball Európa bajnokságra: a terv szerint május végén Ausztriába utazik edzőtáborba a nemzeti együttes. 

 

A hét száma: 1954
1954. óta nem esett annyi eső Tokajban, mint idén április első napján. Budapesten pedig a melegrekord dőlt meg ezen a napon.

Megosztás