2024. március 28.
Ez volt a lényeg a 12. héten

Ez volt a lényeg a 12. héten

Az elmúlt hét legfontosabb híreinek rövid összefoglalója.

Hétfő estétől szerda reggelig kijárási tilalmat rendelt el Kijev polgármestere. Az oroszoknak logisztikai problémái vannak, továbbra sincs lendület és harci szellem a seregükben, az ukránok viszont agresszívan harcolnak, a múlt héten néhány helyen ellentámadásba is lendültek.

 

Az Elnöki Tanács elnökével egyeztetett hétfőn Orbán Viktor, készülve a NATO csütörtöki rendkívüli ülésére, amelyen aztán 4 NATO hadtest EU keleti határához vezénylése mellett döntöttek az államfők, így hazánkba is érkeznek külföldi katonák.

 

Humanitárius tranzitpont nyílt a budapesti BOK csarnokban, ahol éjjel-nappal minden szükséges ellátást megkapnak a háború elől menekülök.

 

Ismét óriási érdeklődés övezte a Hungexpón a Sirha Budapest keretein belül megrendezett Bocuse d’Or versenyt. Az európai válogatón 17 csapat mérte össze tudását és küzdött meg a lyoni világdöntőbe való kijutásért. A Dalnoki Bence és Nyikos Patrik alkotta magyar páros második lett.

 

Az idei Oscar-gálán sem maradtunk magyar díjazott nélkül: a vasárnapi díjkiosztón a legjobb látványért járó elismerést Sipos Zsuzsanna berendező és Patrice Vermette látványtervező vihette haza a hazánkban forgatott Düne adaptációért. A CODA kapta a legjobb film díját, az est legemlékezetesebb pillanata pedig az lett, amikor Will Smith felment a színpadra és megütötte Chris Rockot, amiért az a feleségével viccelődött konferálás közben.

 

A hét száma: 132
8000 méteres magasságból csapódott a földbe Kína déli részén a China Eastern légitársaság Boeing 737-es gépe, amelyen 132-en utaztak.

Megosztás

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

Hello Világ

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

  • 2022.10.20

A BBC Earth magyar csatornáján október 30-tól látható az a lenyűgöző természetfilm sorozat, amely 6 epizódban mutatja be bolygónk olyan részeit, ahová csak a televízió segítségével juthatunk el, és amelynek látványa talán segíthet abban, hogy többet tegyünk a Föld és az élővilág megmentéséért.