2024. július 15.
A lepra még mindig nem tűnt el!

A lepra még mindig nem tűnt el!

„A lepra nem az, aminek gondolod!” Ezt a jelmondatot fogalmazta meg 2020-ra a lepra elleni harc világnapjának mottójául a genfi székhelyű ILEP, azaz a Világ Lepraszervezeteinek Szövetsége.

Idén már 66. éve hívja fel a figyelmet egy világnap keretein belül azokra az embertársainkra, akik a sok évezredes tudatlanság, félreértések és ősi babonák miatt betegségük mellett mindenkinél többet szenvednek. A leprának ma már elő sem szabadna fordulnia, mégis a hivatalos statisztikák azt mutatják, hogy átlagosan minden 2. percben diagnosztizálnak leprafertőzést, és közülük minden 5. egy gyermek. A lepra elleni harc világnapja a január 31-hez legközelebb eső vasárnap, így idén január 26-a.

 

 

Az emberiség fejében töménytelen hamis gondolat él a leprabetegségről, mind a felvilágosult nyugat, mind pedig a betegség előfordulásának világában. A betegség előfordulási helyszínén ma is a legnagyobb szégyennek tartják, holott ez egy kórokozó a sok közül. Az emberek félelmetesen fertőzőnek gondolják, pedig az emberiség 95%-a alapvetően immunis ellene. Gyógyíthatatlannak tudják az Ázsiában és Afrikában betegségben szenvedők, valamint a civilizált világ is, holott a lepra kiváló gyógyszerekkel nyomtalanul gyógyítható.

 

A betegek félnek a gyógyszertől
Az érintettekre nehezedő előítéletek és a környezetük lehúzó ereje miatt meg sem akarják hallani a jó hírt, a gyógyulás lehetőségét. A betegek a gyógyszertől félnek, nem pedig az elhanyagolt betegség életre szóló következményeitől. Rejtegetik, ahelyett, hogy felfednék; halálosnak tartják, holott leprában nem lehet meghalni. Örökletes betegségnek tartják, noha a fertőzött szülőknek makkegészséges gyermeke születik. A betegségben szenvedők megoldhatatlan problémaként kezelik a leprát, holott a gyógyszer eltávolítja a kórokozókat. 

 

A civilizált világban – így hazánkban is – természetesen már régóta nem fordul elő a betegség. Azonban ma is évente több mint 10 000 új megbetegedést regisztrálnak elsősorban Indiában, Brazíliában, Nigériában és Indonéziában. Érintett továbbá Kongó, Banglades, Etiópia, évente megközelítően 10 000 diagnózissal. Azonban ezeknél a számoknál sokkal több az érintett beteg. Csak rejtőzködnek, vagy olyan távoli vidékeken élnek, ahol rájuk sem találni, ezért pontos számok nem ismertek, csak a már regisztrált betegek száma jelent támpontot.

 

Lepramisszió a betegségben szenvedők testi-lelki-szellemi gyógyulásáért
A lepra testi gyógyítása hihetetlenül egyszerű, a lelki következmények azonban rendkívül súlyosak. A lepraszervezetek átfogó segítségnyújtással fáradoznak a helyszíneken a leprabetegség okainak és a következményeinek felszámolásán. A Lepramisszió Magyarországról is komoly szűrőprogramokkal, a mielőbbi diagnózis felállításával, gyógyszerezéssel, műtétekkel, rehabilitálással, felvilágosítással, valamint jogvédelemmel, oktatással és életkezdő támogatásokkal segít Indiában, Kongóban és Etiópiában a betegek és családtagjaik, valamint közösségeik javára a Nemzetközi Lepramisszió tagszervezeteként. 

A Lepramisszió Magyarországon 46 éve, 1974. januárjában kezdte meg tevékenységét. A világ legnagyobb lepraszervezete: a 146 éves, 30 tagországot tömörítő, londoni székhelyű The Leprosy Mission International 2002-ben akkreditálta. Azóta is az egyetlen tagszervezet Közép-Kelet Európából. A világszervezet keretében, annak intézményrendszerében évente növekvő mértékben vállal részt a megelőző, gyógyító, rehabilitáló tevékenységben. Széleskörű önkéntes hálózattal tevékenykedik az ország egész területén. Feladatának tekinti a világ szenvedésének enyhítése mellett a magyar lakosság és a következő nemzedékek érzékenyítését és karitatív tevékenységre való mobilizálását is. Bővebb információkért látogassa meg a Lepramisszió honlapját!

 

 

Megosztás

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

Hello Világ

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

  • 2022.10.20

A BBC Earth magyar csatornáján október 30-tól látható az a lenyűgöző természetfilm sorozat, amely 6 epizódban mutatja be bolygónk olyan részeit, ahová csak a televízió segítségével juthatunk el, és amelynek látványa talán segíthet abban, hogy többet tegyünk a Föld és az élővilág megmentéséért.