2024. november 5.
Két éves a Turizmus Konjunktúra Index

Két éves a Turizmus Konjunktúra Index

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ), a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) és a Gazdaságkutató Zrt. (GKI) közösen szervezett sajtótájékoztatóját Gál Pál Zoltán, a VIMOSZ elnöke nyitotta meg, aki azt emelte ki, mennyire hiánypótló az index a szakmában.

Gál elmondta, hogy a TKI létrehozásának fő oka az ágazati információhiány volt, különösen a Covid-19 utáni bizonytalan időszakban. Az index célja, hogy segítse a döntéshozókat, előrejelzéseket nyújtson és megfelelő tájékoztatást adjon a közvélemény számára. Kiemelte, hogy a két év alatt az index rengeteg sajtómegjelenést ért el és jelentős bizalmat épített ki az iparágban.

 

Udvardi Attila, a GKI igazgatója bemutatta a TKI működését és a legújabb eredményeket. Hangsúlyozta, hogy a TKI célja havi gyakorisággal mérni a konjunktúra várható alakulását, és valós képet adni az ágazat szereplőinek várakozásairól. Az elmúlt két év eredményei alapján az index különösen hasznos információkat nyújtott a döntéshozók és más érintettek számára. Az index öt különböző alindexből áll, amelyek a foglalkoztatást, a teljesítményt és a működési költségeket mérik. Májusban +4 ponton állt az index, ami azt jelenti, hogy 2023 novembere óta növekvő tendenciát mutat és 2023. január óta a nemzetgazdaság húzóágazatának számít a többi GKI üzleti bizalmi index között.

 

Molnár Dániel, a Makronóm senior elemzője a turizmus szektor helyzetét vizsgálta az egész makrogazdaság tükrében. Előadásában rámutatott, hogy a Covid-19 járvány jelentős hatással volt a foglalkoztatásra a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás területén. Bár az ágazatban az utóbbi időszakban javulás tapasztalható, a válság előtti szinteket még nem sikerült teljes mértékben elérni.

 

Fenntarthatósági törekvések az a&o-nál

A sajtótájékoztató helyszínéül szolgáló a&o Hostel fenntarthatósági törekvéseit is bemutatták a június eleji rendezvényen: Az 1999-ben alapított a&o Hostels Európa legnagyobb privát üzemeltetésű hostel-lánca, amely 25 városban érhető el, és célja, hogy 2025-ben Európa első karbonsemleges hostelláncává váljon. Eddig a 2015-ös 15 kg-ról 2023-ra 3,32 kg-ra csökkentették az egy vendégéjszakára jutó CO2-kibocsátást. Az a&o Hostels három berlini szállodája is elnyerte a GreenSign Hotels 4. szintű minősítését, és törekednek az ökológiailag körültekintő üzletmenetre, víztakarékosságra, valamint hulladékgazdálkodásra.

Az a&o Hostels szállodalánc 39 házzal és 30,000 ággyal rendelkezik, évente több mint 6 millió vendégéjszakát szolgál ki. A hostel-lánc hibrid modellje révén privát szobákat és közös szállásokat kínál különböző ügyfélcsoportoknak, mint például hátizsákos utazók, családok és iskolai csoportok.

Megosztás

Hogyan együnk egészségesen a melegben?

Hello Trend

Hogyan együnk egészségesen a melegben?

  • 2024.06.13

Ahogy beköszönt a nyár, egyre több időt töltünk a szabadban, a hőség pedig megváltoztatja táplálkozási szokásainkat is. A melegben nemcsak hogy más típusú ételekre vágyunk, de a szervezetünk is másképp működik. Fontos tehát, hogy odafigyeljünk arra, mit, hogyan és mennyit eszünk. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb tanácsokat a nyári táplálkozásról, az egészséges életmód legfrissebb trendjeiről és a bikiniszezonra való felkészülésről - a Fitein szakértői tippjeivel.

 

 

Hazai és nemzetközi szinten is egyre több a nappali bulizási lehetőség

Hello Trend

Hazai és nemzetközi szinten is egyre több a nappali bulizási lehetőség

  • 2024.04.15

A fiatalok és fiatal felnőttek, de az idősebb generáció is egyre inkább az éjszakai élet hagyományos keretein túlra nyit, és a nappali órákban keresik a szórakozás lehetőségeit. Mik a daytime bulik előnyei, miben másabb az éjszakai partiktól és hogyan reagálnak erre a társadalom különböző generációi?