2024. március 28.
A pandémia mentális hatása az építőiparba is begyűrűzik

A pandémia mentális hatása az építőiparba is begyűrűzik

A holland, angol, német, olasz, dán és lengyel válaszadókhoz képest a magyarok komolyabban veszik a beltéri levegőminőség kérdését, derült ki a Wavin nemzetközi kutatásából.

A Wavin Építőipari Trendmutatójának első negyedéves elemzésből az is kitűnik, hogy az egészséges beltéri levegő iránti igény – az energiahatékonysággal karöltve – idén az építőiparba is begyűrűzik, hiszen a külföldi válaszadók 68, illetve a magyar válaszadók 30 százaléka tervez a beltéri levegő minőségét javító felújítást, beruházást.

 

A koronavírus járvány az élet számos területén megváltoztatta a világot, legyen szó a társas kapcsolatainkról, a lelki egészségünkről, a munkavégzés új formáiról, vagy éppen az egészséges életkörülményekről, azon belül is a beltéri levegőminőségről alkotott véleményünkről. A Wavin nemzetközi kutatása alapján úgy tűnik, hogy tanultunk a pandémiából, ráadásul a holland, angol, német, olasz, dán és lengyel válaszadókhoz képest jobban foglalkoztat bennünket a beltéri levegőminőség kérdése. A felmérés szerint ugyanis míg itthon a megkérdezettek 80 százaléka tartja a korábbinál fontosabbnak a beltéri levegő minőségét, addig a nemzetközi válaszadók közül ez csak minden másodikra igaz. Ezzel a tudatossággal összecseng, hogy míg a magyarok harmada elégedetlen az otthona levegőminőségével, addig a holland, angol, német, olasz, dán és lengyel megkérdezettek mindössze 25 százaléka aggódik emiatt.

 

Az olyan kellemetlen, olykor veszélyes panaszok, mint a rossz alvásminőség, a szemszárazság, torok- és bőrirritáció, vagy éppen a koncentrációs nehézségek azonban egyformán érintenek mindenkit, hiszen valamennyi országban a megkérdezettek fele tapasztal hasonló tüneteket. „A nagyvárosi pollució, a vidéki multiallergiás légkör, illetve a helytelen beltéri páratartalom és a rosszul megválasztott hőmérséklet egyaránt hordoz veszélyeket egészségünk szempontjából. A helytelen páratartalom a nyálkahártyák kiszárádásához, vagy akár általános immungyengeséghez is vezethet. A túlzott szigetelés miatt bekövetkező párásodás miatt kialakuló penész egyszerre lehet allergénforrás és fertőzés forrása is. A helyesen megválasztott légszűrés nem csak a pollent és káros partikulákat szűri ki, de sokkal nyugodtabb alvást és pihenést tesz lehetővé” – emelte ki a kutatás kapcsán Dr. Várdi Katalin pulmonológus, allergológus.

 

A Wavin Építőipari Trendmutatójának első negyedéves elemzésből kitűnik, hogy idén az építőiparban az energiahatékonyaság mellett a beltéri levegőminőség kérdése is előtérbe kerül. Így várhatóan növekedni fog az érdeklődés a mindkét igényt kielégítő megoldások, így például a hővisszanyerő funkcióval rendelkező gépi szellőztetőrendszerek iránt.

 

Az egészséges és energiahatékony lakókörnyezettel, azon belül is a felülethűtéssel-fűtéssel, ivóvíz- és esővízkezeléssel, illetve szennyvízelvezetéssel foglalkozó vállalat nemzetközi kutatása szerint a külföldi válaszadók 68, illetve a magyar válaszadók 30 százaléka tervez a beltéri levegő minőségét javító felújítást, beruházást. Külföldön a legtöbben (23%) légtisztító berendezést terveznek vásárolni, és sokan költenének párásítóra vagy új légkondicionálóra. Fontos azonban számolni azzal, hogy a párásítók közelében könnyebben alakul ki penészesedés, a légkondicionálók pedig csak rendszeres karbantartás esetén biztosítanak tiszta, az egészségre veszélytelen levegőt, nem is beszélve a befúvók okozta zajos huzathatásról, illetve a gépi szellőztetőrendszerekhez képest lényegesen magasabb energiafogyasztásról.

 

Egészségesebb beltéri levegőt eredményez a gépi szellőztető rendszer, amellyel folyamatosan, huzat nélkül juttathatunk megfelelő hőmérsékletű, friss levegőt a teljes lakótérbe. A felmérés szerint külföldön a válaszadók 12 százaléka szeretne vezérelt gépi szellőztetőrendszert kialakítani, és bár itthon egyelőre a megkérdezettek mindössze 2 százaléka használ ilyen megoldást, ez az arány várhatóan emelkedni fog.

 

„Ha optimalizáljuk a beltéri levegő paramétereit, nem csak egészségesebb lesz a lakókörnyezetünk, hanem egyben kevesebb energia szükséges ahhoz, hogy a kültéri levegő változásait – például esős időben a magas páratartalom, vagy forróság idején a meleg levegő hatását – ellensúlyozzuk. Ezért érdemes a felújításánál gépi szellőztetőrendszerben is gondolkodni, hiszen a megoldás ötvözi az egészségügyi és enegiatakarékos előnyöket” – tette hozzá Ronyecz Nóra, a Wavin Magyarország marketing managere.

Megosztás