2024. április 27.
Mesterséges intelligencia mutatja meg a vakok világát

Mesterséges intelligencia mutatja meg a vakok világát

Nehéz elképzelni, hogyan érzékelik a körülöttünk lévő világot azok, akik nem a szemükkel látnak. Ezért a Blind Journey projekt csapata segítségül hívta a mesterséges intelligenciát,

A céljuk ezzel az, hogy hidat építsenek látók és nem látók között, és bebizonyítsák, nincs is olyan nagy eltérés abban, ahogy a körülöttünk lévő világot észleljük.

Már látható az Akvárium Klubban a Blind Journey projekt Nézz körül más szemmel! egyedülálló interaktív kiállítása, amelyen mesterséges intelligencia (MI) segítségével hét, születésétől fogva vak ember mutatja be képeken, hogyan „látja” Budapest forgalmas csomópontjait, amelyeken nap mint nap ők is megfordulnak. A kiállítás február 29-ig látogatható.

 

A projektben résztvevő művészeket a Kézzelfogható Alapítvány támogatja, amely 2009-ben jött létre Mógáné Sebők Erzsébet elnökletével, hogy látássérültek társadalmi rehabilitációját segítse különböző művészeti és kézműves képzésekkel, programokkal.

 

A képekkel az érdeklődők Budapest hét pontján köztéri plakátokon, az Akvárium Klubban egy interaktív kiállításon, valamint a projekt weboldalán találkozhatnak. Az egyedülálló képek és az általuk képviselt nézőpontok örökbefogadásra várnak, amellyel nem csak az alapítvány munkáját támogathatják, hanem részt vehetnek a vakok és látók közötti híd építésében. Az ebből befolyt összeg teljes egészében a Kézzelfogható Alapítványt illeti.

 

Nemértés = nemsegítség

Ha megkérdezünk látássérült és vak embereket, akkor számtalan olyan történetet tudnak elmesélni nekünk, amelyek arról szólnak, hogy olykor nehéz helyzetekben - bár körbe vannak véve látó emberekkel - mégsem kaptak segítséget, vagy a legjobb indulattal, de “rosszul” segítenek nekik. Ennek legfőbb oka, hogy az emberek jelentős részének nincsen olyan tudása, amelyre támaszkodhatnak akkor, amikor egy vak embernek szüksége lenne segítségre. Erre a hiányra hívja fel a figyelmet a Blindjourney kampány, amely a létrehozók reményeik szerint hozzájárul, hogy a látók érzékenyítésén keresztül több megértés és több valódi segítség szülessen. A megismerésen és megértésen keresztül kapcsolódunk egymáshoz, hogy közös tereink, közös életünk, közös munkánk, közös jövőnk legyen.

 

Az alkotókról

Őszinte benyomásokról és tapasztalásokról mesélnek a képeken keresztül, közelebb hozva ezzel egymáshoz két világot: látókét és nemlátókét. A kiállításon QR kóddal leolvasható atmoszfára hangok teszik teljessé az élményt, valamint időszakosan - a közösségi médiában meghirdetett időpontokban - a képek tapintható változatát is megismerhetik a látogatók.

 

ERDŐDY VIKTOR (48) - ÚJPALOTA KISERDŐ (a nyitó képen)

„A nagypapámmal sétáltunk itt rendszeresen. Sok komoly és mély beszélgetésünk volt itt. Nagyon bölcs volt a nagypapám, ő volt példaképem. Mindig fogta a kezemet.”

 

CSÁNYI MÁRTON (37) - NYUGATI PÁLYAUDVAR

„Minden nap járok itt. A középső mozgólépcső megy felfelé, ezt nem lehet eltéveszteni. Amikor pedig meghallom a vonatfüttyöt, tudom, hogy megérkeztem, jó helyen vagyok.”

 

KÓNYA BARBARA (32) - ZUGLÓ VASÚTÁLLOMÁS

„Ha erre járok, az boldogsággal tölt el, mert megyek haza a szüleimhez. A boldogság nekem rózsaszín, ezért rózsaszínnek képzelem a vonatokat, az állomás tetejét meg szép csipkésnek!”

 

LAKATOS MELITTA (20) - KELETI PÁLYAUDVAR

„Szeretek itt közlekedni. Furcsán hangozhat, de szeretek sodródni a tömeggel, mert így kirajzolódik előttem az út. De figyelnem is kell, mert néha elsodornak az ellenkező irányba.”

 

BARÁTH MARCSI (36) - NORMAFA

„Olyan mesebeli itt a környezet. Szeretek itt piknikezni a családdal a fák között a tisztáson. Meg azt a nagy hintát is nagyon kedvelem, ami itt van, mert kényelmesen beleférek. Meg a libegőt is!”

 

SZAKÁCS MÁTÉ (30) - THÖKÖLY ÚT

„Van egy fix útvonalam, amin haladok, de itt a közelben van egy nagyon hosszú kereszteződés sok sávval és vezetősáv sincs rajta. Sietnem kell, hogy átérjek, és figyelnem kell, hogy tartsam az irányt.”

 

 

RIBITEK GÁBOR (25) - TISZA ISTVÁN TÉR

„Sok itt az akadály, amivel meg kell küzdenem, ilyenek az eldobált rollerek is. De a kerítés, a villanyoszlopok, az építkezés segítenek, hogy tudjam, hol vagyok.”

 

Kézzelfogható Alapítvány
A Kézzelfogható Alapítvány eddigi 15 éves munkássága a látássérült munkavállalók foglalkoztatása tapintható, integrált kiállításokban tárlatvezetőként és Látáspont műhelyükben az agyagművesség tevékenységében, valamint workshopokon különböző korú és helyzetű érdeklődőket bevezetni az agyagművesség rejtelmeibe.

A Kézzelfogható Alapítvány a látássérültek társadalmi rehabilitációját a művészetek és a kézműves tevékenységek fókuszában szeretné támogatni.  A látássérültek foglalkoztatásán túl, fontos számukra pszichés jóllétük, önbecsülésük erősítése. Különböző, őket érdeklő témákban szerveznek számukra programokat, nyaralásokat, ahol a művészetek megtapasztalása, a sport, az alkotás öröme, a hétköznapi kreativitás kerül a középpontba.

További információ az alapítványról 

Megosztás