2024. március 28.
Iskolának gyűjt a 400 km-es extrém versenyen futó Lubics Szilvia

Iskolának gyűjt a 400 km-es extrém versenyen futó Lubics Szilvia

Az ultramaratonista pályafutásának eddigi legnagyobb kihívására vállalkozik: a Moab 240 versenyen 5 nap alatt közel 400 kilométert kell teljesíteni extrém körülmények között. 

Lubics Szilvia, a Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese pályafutásának eddigi legkeményebb versenye előtt áll. 2022. október 7-én indul a Moab 240 versenyen, amelyet az Egyesült Államokbeli Utah államban rendeznek. A 240 mérföldet jelöl, tehát a résztvevőknek több mint 386 kilométert kell teljesíteniük 113 óra alatt. De nemcsak az extrém táv, hanem az igen változékony időjárás és terepviszonyok miatt is óriási kihívásnak számít ez a verseny. 

 

„Az első kétszáz kilométert sivatagos, kanyonos területen kell megtenni, ahol az egyik legnagyobb kihívást a hatalmas hőingadozás jelenti. A hőmérséklet napközben a harmincöt fokot is elérheti, éjszaka viszont nagyon lehűl, tehát ott vastag kesztyű, sál, sapka és télikabát kell a futáshoz. Így verseny közben folyamatosan öltözködni és vetkőzni kell majd. A második szakasz pedig két nagy hegyláncon visz át, ahol hegymenet és lejtők váltakoznak jelentős szintkülönbséggel, hófúvással és mínusz tizenöt fokkal” – meséli Lubics Szilvia. 

 

„További nehézség még, hogy nagyon kevés frissítőpont van. Így a versenyzőknek maguknak kell vinni a frissítőállomások között szükséges folyadékot, ami jelentős teher futás közben, mivel azok 6-8 órányi futásra vannak egymástól. Ez egy nonstop verseny, ahol folyamatos haladás van. Külön kell figyelni például az alvás beiktatására. Nekem a Bigfoot 200 egyik tapasztalása az, hogy a biztonságos haladáshoz nagyon fontos, hogy tudjak aludni húsz perceket, lehetőleg már az első negyven órán belül is” – tette hozzá a sportember. 

 

 

A hívószó a mozgás
A Rákóczi-liget Gyermekei Alapítvány támogatja a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolát (Dunaharaszti), ahol közel 650 gyermek sportol és tanul nap mint nap. Az iskolának egy tornaterme van, ezt szeretné az alapítvány egy kinti edzőparkkal kiegészíteni, hogy a gyerekek még jobb körülmények között, a szabadban is sportolhassanak. 

 

Szilvi a futásával szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy jó ügyeket támogatni fontos, és a CHERRISK GO-n keresztül ez pénzadomány nélkül, kizárólag mozgással is lehetséges. „Azt kérjük az emberektől, hogy úgy segítsenek, hogy közben magukkal is jót tesznek. Ezért is tetszik első pillanattól ez az egyedülálló kezdeményezés. Ráadásul ezúttal a cél is az egészséges életmód, hiszen egy sportpálya épülhet az általános iskolásoknak a támogatásokból” – mondta Szilvia. 

 

Az applikációban minden ötödik, mozgással (séta, biciklizés) töltött perc után egy pont, azaz egy virtuális „cserkó” jár. Az összegyűjtött cserkókat jótékonysági goodie-ra lehet beváltani, ami beváltásonként 100 Ft támogatást jelent a szervezetnek, amelyet a CHERRISK fizet ki az akció végén. 

 

2022. szeptember 19. és október 19. között érhető el a Rákóczi-liget Gyermekei Alapítványt támogató goodie, amelynek beváltásával bárki hozzájárulhat az új sportpálya létrehozásához. A cél az 500.000 Ft összegyűjtése. Ebben bárki segíthet, aki letölti a CHERRISK GO alkalmazást, mozog és gyűjti a cserkókat, majd beváltja a jótékonysági goodie-t.

 

Szilvi futását ITT, a jótékonysági akció menetelését pedig ITT lehet követni.

Megosztás

Magyar felvonulás az osztrák síterepen

Hello Sport

Magyar felvonulás az osztrák síterepen

  • 2024.03.19

A hétvégén immár 30. alkalommal rendezték meg a havas sportok nagy szezont lezáró eseményét, a Dockyard Havas Szezonzárót az ausztriai Kreischbergen. A jubileum és március 15. apropóján a sportversenyek mellett egy közös ünnepi lecsúszást is megrendeztek, melyen több száz magyar csúszott le együtt az emlékező menetben.

 

Hazánk világelső ultrafutója amatőröket hív ki

Sport

Hazánk világelső ultrafutója amatőröket hív ki

  • 2023.03.28

Az antarktiszi ultramaratont megnyerő Lubics Szilvia ultrafutónak, arra is van energiája, hogy kezdő futókat támogasson: játékos kihívással szeretné a mozgás és a jótékonykodás fontosságára felhívni a figyelmet.