2024. március 28.
A legjobb tippek őszi edzésekhez

A legjobb tippek őszi edzésekhez

Véget ért a nyár és a nagy meleg is, ez pedig kedvez a szabadtéri sportoknak. A kinti mozgás segít elkerülni az őszi levertséget, a fáradtságot, sőt, a betegségeket is. Vagyis érdemes elkezdeni, de nem mindegy, hogy hogyan...

A kellemes időben felesleges bezárkózni az edzőterembe, válasszunk inkább kinti sportokat, mint a futás, a kerékpározás vagy egyes csapatsportok. Ma már rengeteg helyen találhatunk szabadtéri edzőparkokat is, melyek szintén jó választásnak bizonyulhatnak az őszi napokon, ráadásul az ott megtalálható eszközökkel tényleg mindenünket átmozgathatjuk, akárcsak az edzőteremben. A kültéri sportnál azonban érdemes figyelni arra, hogy amint hűvösebbre fordul az idő, kerüljük a szájon át történő légzést, és csak az orron vegyünk levegőt a megfázás elkerülése érdekében.

 

A tápanyagok és vitaminok elengedhetetlenek
Nyáron általában több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, mint egyébként, ezért a szervezetünk tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, melyek ősszel hamar kiürülnek a szervezetünkből. Ha azonban szeretnénk sportolni, és akár még fogyni is, akkor nem szabad hagyni, hogy a szervezet hiányt szenvedjen ezekből az értékes tápanyagokból. Éppen ezért igyekezzünk továbbra is sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, emellett pedig támogassuk szervezetünket egy komplex étrend-kiegészítővel, amelyben minden fontos vitamin és ásványi anyag megtalálható a jó erőnléthez és a fitt közérzethez.

„Edzés előtt 30-60 perccel érdemes fogyasztani kis mennyiségű szénhidrátot fehérjével, aminek köszönhetően a testünknek több energiája lesz, és nagyobb teljesítményre leszünk képes, mint ha éhesen edzenénk. Mozgás alatt és után viszont inkább aminosavakat, fehérjéket ajánlott bevinni, ami segít visszaépíteni az izmokat és gyorsítja a regenerálódást” - tette hozzá Katus Attila.

 

Melegítsünk be, akárcsak a profik
Hűvös időben még fontosabb a bemelegítés, ugyanis, ha nem mozgatjuk meg elég alaposan az izmainkat, sérüléseket is szenvedhetünk. Ezért fontos, hogy a bemelegítés legyen átgondolt, alapos, mozgassunk át minden izmot, és tartson legalább 15 percig. Az edzés után pedig ne feledkezzünk meg a nyújtásról sem, bár a nyújtógyakorlatokat elvégezhetjük a meleg szobában is a mozgást követően.

 

Vigyázzunk a betegségekkel!
A rendszeres sport erősíti az immunrendszert, így, ha elkezdünk sportolni, könnyen elkerülhetjük a megfázásokat. Ha azonban mégis ledönt a lábunkról a nátha, belázasodunk, köhögünk vagy folyik az orrunk, akkor semmiképp ne sportoljunk, mert ha megerőltetjük magunkat, azzal az egészségünket kockáztathatjuk. Ilyenkor inkább pihenjük ki magunkat, majd újult erővel vágjunk bele ismét a mozgásba.

Megosztás

Magyar felvonulás az osztrák síterepen

Hello Sport

Magyar felvonulás az osztrák síterepen

  • 2024.03.19

A hétvégén immár 30. alkalommal rendezték meg a havas sportok nagy szezont lezáró eseményét, a Dockyard Havas Szezonzárót az ausztriai Kreischbergen. A jubileum és március 15. apropóján a sportversenyek mellett egy közös ünnepi lecsúszást is megrendeztek, melyen több száz magyar csúszott le együtt az emlékező menetben.