2024. július 15.
Vigyázzon, sokba kerülhet, ha a méhekre veszélyes anyaggal permetez!

Vigyázzon, sokba kerülhet, ha a méhekre veszélyes anyaggal permetez!

A Nébih a méhek védelmében kiemelten ellenőrzi a növényvédelmi szerek használatát. A bírság 15 ezer forinttól 150 millió forintig terjedhet.

A házi méhek és a vadon élő beporzók védelmében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tavasszal országszerte kiemelten ellenőrzi a növénytermesztők növényvédelmi tevékenységét, különösen a méhmérgezések szempontjából kockázatosnak ítélt gyümölcsösökben - tette közzé a hivatal a honlapján.

A haszonnövények védelmében kijuttatott rovarölő szer helytelen felhasználás esetén akár méhmérgezést is előidézhet, ami komoly kárt okozhat a méhészeknek, másrészt súlyos kártérítési felelősséggel terheli a gondatlan gazdálkodót - figyelmeztet a Nébih.

A megyei kormányhivatalok növényvédelmi felügyelői az ellenőrzések során a növényvédőszer-maradék analitikai vizsgálata céljából mintákat vesznek, illetve növényvédelmi technológiai ellenőrzéseket végeznek. Az ellenőrzésekre az ország több mint 200 pontján számíthatnak a gazdálkodók – írta az MTI.

Amennyiben az ellenőrzések nyomán a hatóságok jogsértést tárnak fel, növényvédelmi bírság szabható ki, amelynek összege - a jogsértés természetétől és súlyosságától függően - 15 ezer forinttól 150 millió forintig terjedhet - hívja fel a figyelmet a hivatal.

A hvg.hu cikke szerint mindössze négy ország szavazott a méheket ölő szerek használatának betiltása ellen, köztük Magyarország, az EU mégis betiltotta ezeket. A betiltott három szer: a Bayer-féle imidakloprid és klotianidin, valamint a Syngenta fejlesztette tiametoxám.

2013-ban az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) javaslatára az Európai Unió már részlegesen betiltotta a három szert, ezt most kiterjesztették minden szabadföldi felhasználásra, vagyis ezentúl kizárólag állandó üvegházakban lehet ezeket alkalmazni.

A Greenpeace Magyarország felhívta a figyelmet, hogy méhek és beporzók nélkül a terményeink mintegy egyharmadát vagy kézzel kellene beporozni, vagy jelentősen csökkenne a terméshozam. Ez különösen az alma, az eper, a paradicsom és a mandula termesztését érintené drámaian, amely - többek között - ezek drágulásához is vezetne.

Megosztás

Itt a frissített kutyabarát strandtérkép

Hello Ország

Itt a frissített kutyabarát strandtérkép

  • 2024.06.22

A nyári hőségben nem csak mi vágyunk vízközelbe, hanem négylábú barátainknak is jól esik a hűsítő csobbanás. Szerencsére egyre több kutyás strand áll a gazdik és kutyáik rendelkezésére, íme a kutyabaráthelyek.hu strandtérképe és hasznos tippjei a közös strandoláshoz.

Inspiráló nők a Gourmet országkóstolóján

Hello Ország

Inspiráló nők a Gourmet országkóstolóján

  • 2024.05.6

A nők szerepe egyre láthatóbbá és meghatározóbbá válik a gasztronómiában, ezt hangsúlyozza idén a hazai gasztro szcéna legkedveltebb eseménye, az MBH Bank Gourmet Fesztivál, május 24-26. között, a Millenárison.