2023. június 9.
Mosollyal ébredni a kómából

Mosollyal ébredni a kómából

10 éves korában váratlanul agyvérzést kapott, és kómába került. A reményt a felépülésre az első mosoly hozta meg, amikor rákacsintott az őt meglátogató Piros Orr Bohócdoktorokra. Öt évvel később már régi jóbarátként látta vendégül családjával Dr. Bakit és Dr. Frenkit. Történet a családi szeretet és a nevetés gyógyító erejéről.

A kíváncsi tekintetű Zsiga és testvére izgatottan kukucskál ki a családi ház ablakán: Éva és Tomi érkezik hozzájuk vendégségbe, akiket évekkel ezelőtt Dr. Bakiként és Dr. Frenkiként ismertek meg. Ugorjunk is vissza az időben! Zsiga 10 évesen éppen olyan életet élt, mint bármelyik kortársa – Egy izgő-mozgó kissrác volt. Focizott, népi hegedült – meséli Zsiga édesapja, Ákos. 2017 novemberében azonban megtörtént minden szülő rémálma. Az iskolából hívták őket: nagy a baj, azonnal induljanak. Zsiga agyvérzést kapott és kómába került.

 

Zsiga kinyitotta a szemét, és kacsintott

A Piros Orr Bohócdoktorok a rehabilitációs osztályon találkoztak először a kisfiúval, ahol már hónapok óta bent feküdt. „Akkor jelent meg először mosoly Zsiga arcán – mondja elérzékenyülve Ákos. – A találkozás megerősített minket abban, hogy menni kell tovább az úton, nem szabad feladni semmit." A család életét teljesen megváltoztatták a Zsigával történtek. Hetente ötször járnak gyógytornára, otthon is egy teljes szobát rendeztek be erre a célra, és közben lányuknak, Rózinak is megadják ugyanezt a gondoskodó törődést. Egy valami nem változott, az a hihetetlen összetartás és szeretet, ami talán csak még erősebbé vált közöttük az elmúlt öt évben. 

 

Nevetésben a remény

„Külső szemlélők talán csak azt látják, hogy a bohócdoktorok egy fél órára felvidítják a kórházban fekvő gyerekeket, azonban ma már több kutatás is bizonyítja, hogy a nevetés gyógyít. Ezt mi a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványnál már több mint 25 éve tapasztaljuk. Ráadásul a bohócdoktorok jelenléte a szülőkre is jótékonyan hat – mondja Mattyasovszky-Zsolnay Bence, az alapítvány ügyvezető igazgatója. – Nem véletlen, hogy egyre több egészségügyi és szociális intézmény működik együtt velük szerte az országban. Orvosigazgatók, osztályvezető főorvosok, nővérek és pszichológusok is támogatják, hogy az ő intézményeikben is legyen bohócdoktori vizit. Nonprofit szervezetként ehhez nélkülözhetetlen segítséget jelentenek számunkra a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásából származó bevételek" – teszi hozzá Mattyasovszky-Zsolnay Bence.

 

A találkozás beragyogta a napunkat

Éva és Tomi nem szakadtak el kis barátjuktól, nemrég „civilben” is meglátogatták Zsigát, Rózit és a szülőket otthonukban. Együtt játszottak, nevettek, bolondoztak, pár órára kiszakítva a családot az embert próbáló hétköznapokból. Zsiga előtt még hosszú út áll, de ezen az úton szerető családja mellett örök barátai, a Piros Orr Bohócdoktorok is vele vannak.

Megosztás

A váltott gondoskodás már itthon is lehetséges

Hello Mozaik

A váltott gondoskodás már itthon is lehetséges

  • 2023.05.22

A váltott gondoskodás sokáig ismeretlen fogalom volt hazánkban, de 2022. január óta jogszabály teszi lehetővé a váltott gondoskodást bírói döntés esetén is. A témában rendezett Figyeljetek Rám! elnevezésű konferencián számos hazai szakember beszélt a modellről és az eddigi hazai tapasztalatokról.

Marha vagy halkollagén? Mi a különbség közöttük?

Hello Mozaik

Marha vagy halkollagén? Mi a különbség közöttük?

  • 2023.05.18

Az emberi szervezet is képes a kollagén előállítására, a gond csupán annyi, hogy az idő előre haladtával az előállított mennyiség folyamatosan csökken. Ez a csökkenés már 25 éves kor felett, elkezdődik, idősebb korban pedig kritikusan alacsony szintre lassul le saját kollagén termelődésünk. Ez az elsődleges oka annak, hogy megjelennek az ízületi problémák, a bőr veszít rugalmasságából, valamint ráncosodni kezd. Dönthetünk tehát: megvárhatjuk, hogy a termelődés visszaszoruljon és testünk állapota romlásnak induljon, vagy még kellő időben, külső forrásból pótoljuk a hiányzó kollagént. Érdemes az utóbbi mellett letenni a voksunkat, ugyanis így hosszú ideig mozgékonyak maradhatunk és sokat tehetünk a bőrünk fiatalos állapotának fenntartásáért is.