2024. április 18.
Kilépni az árnyékból – Láthatatlanok-e a fogyatékos emberek?

Kilépni az árnyékból – Láthatatlanok-e a fogyatékos emberek?

Egy átlagos magyar nagyjából 150 emberrel áll kapcsolatban. Mégis kevesen ismernek fogyatékos embereket, pedig minden 20. embertársunk küzd testi vagy értelmi akadállyal. A 30 éves Kézen Fogva Alapítvány jubileumi videójával a fogyatékos emberekre szeretné irányítani a figyelmet.

Magyarországon minden huszadik ember fogyatékossággal él – ennek ellenére fogyatékos társaink évtizedekig szinte láthatatlanok voltak. A KézenFogva Alapítvány 30 éve az ő esélyegyenlőségükért küzd. A szervezet jubileumi videója arra hívja fel a figyelmet, hogy ez a küzdelem égetően aktuális ma is.

 

A KézenFogva eredményei bizonyítják, hogy szakértő segítséggel a fogyatékos emberek számára a társadalmi elfogadás mellett a szerető család, a biztonságos megélhetés és a meleg otthon is elérhető lehet. Egyre több a sikertörténet, amely azt mutatja: van remény.

 

 

Rendszerszintű változás azonban csak társadalmi összefogással érhető el. Mert a fogyatékos emberek sokszor még mindig periférián élnek: korlátozott a hozzáférésük többek között a közlekedéshez, az egészségügyi ellátáshoz, a lakhatáshoz és a munkához. Az átlagember továbbra sem tudja, hogyan viszonyuljon fogyatékos társaihoz. Ahogyan a munkáltatók is gyakran tanácstalanok, hogy milyen feladatot adhatnának egy látássérült vagy értelmi fogyatékos munkavállalónak. Így 10 fogyatékos álláskeresőből sajnos 8 nem jár sikerrel.

Pordán Ákos, a nemzetközi szinten is elismert szervezet ügyvezetője nagy eredménynek tartja a támogatott önálló életvitel programot, amely három évtized tapasztalatát egyesíti, és több szolgáltatást foglal magában. Köztük a támogatott lakhatást, a nyílt munkaerő-piaci programot, a személyi asszisztenciát és a pszichés segítségnyújtást.

Megosztás

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

Hello Mozaik

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

  • 2023.09.21

Az ősz beköszöntével az idénygyümölcsök és -zöldségek széles és színes kínálata egyre szűkül és hajlamossá válhatunk a vitaminokban szegényebb, de nehezebb, zsírosabb ételek fogyasztására. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebb napfény ér bennünket, a levegő lehűlése és a fokozott őszi stresszterhelés pedig sajnos magával hozza a náthaszezont.  

 

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

Hello Mozaik

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

  • 2023.08.29

Útmutatónkban összegyűjtöttük az őszi-téli kuckózós időszak szín trendjeit, amelyek a legnagyobb divatházak kifutóin már megmutatták magukat, és tippeket adunk, hogy ezeket hogyan érdemes kombinálni.