2023. február 5.
Cél a felsőoktatás, de nem lett elég a felvételi pont?

Cél a felsőoktatás, de nem lett elég a felvételi pont?

Nincs veszve semmi, mert a felvételi pontokat kiváltó képzésekkel jövőre nagyobb lehet az esély.

Sokan várják július 21-ét, szülők és kamaszok egyaránt. Ez a nap az, amikor kiderülnek a felvételi ponthatárok és az, sikerült-e bejutni a vágyott egyetemre, főiskolára. Ám van, aki nem is tudja, milyen lehetőségek vannak, hogy még emelkedjenek azok a hőn áhított pontok, amennyiben esetleg idén nem jön össze. Egy kis segítség ahhoz, hogyan is sikerülhet könnyebben a következő év.

 

A sikeres főiskolai és egyetemi felvételiben jelentős szerep jut a különféle jogcímeken beszerezhető többletpontnak. Egyebek mellett emelt szintű érettségivel, államilag elismert nyelvvizsgával, tanulmányi vagy sportversenyen elért kiemelkedő eredménnyel, sőt, a szakmajegyzék bizonyos képzéseivel is gyarapíthatod az egyébként 100-ban maximált, több forrásból összegyűjthető plusz pontjaid számát. Ebből a bejegyzésből most kiderül, hogyan is gyarapíthatod pontjaid számát szakmai képzéssel.

 

Szakképzésből a felsőoktatásba
Noha a szakmai képzések megújítását elsősorban a munkaerőpiachoz való hatékonyabb alkalmazkodás motiválta, a változás azokat is érintheti, akiknek a diploma megszerzése is szerepel a hosszú távú tervei között. Érdemes megismerni a szakmai képzések új rendszerét, azon belül is a kizárólag iskolai rendszerben tanulható alapszakmákat, amelyeket a szakmajegyzék foglal magában. Ami a 2022. december 31-én végleg kifutó OKJ-t illeti, idén utoljára még 32 többletpontot jelenthetnek a felvételin az 54-es és 55-ös kezdetű azonosítóval rendelkező képzések, ám ezeket leszámítva 2021-től csak a középfokú szakképzettséget tanúsító oklevél hoz plusz pontokat a felnőttképzés területéről. 

 

Mely képzési területeken jár a fent említett 32 többletpont?
A törvényi előírásnak megfelelően az agrár, a műszaki, az informatikai, a pedagógusképzési, továbbá az állam-, gazdaság-, orvos- és egészség-, természet-, társadalom- és sporttudományi képzések adott alapképzési vagy osztatlan szakjain adhatnak egyes szakmák és szakképesítések többletpontokat, de kizárólag szakirányú továbbtanulás esetén. Hogy mi számít szakirányú továbbtanulásnak, azt tételesen, táblázatba foglalva tartalmazza az aktuális felsőoktatási felvételi tájékoztató.

 

Lássuk, mit jelent mindez a gyakorlatban!
Tegyük fel, hogy a húszas évei végén, harmincas évei elején járó diák szeretne bejutni egy felsőoktatási intézménybe, ám nem rendelkezik emelt szintű érettségi vizsgával, pedig ez a jelentkezés egyik alapkövetelménye. Dönthet a szintemelő érettségi mellett, vagy beiratkozhat egy alapszakmát adó, iskolai rendszerben elvégezhető képzésre is. Utóbbival két legyet üthet egy csapásra, mert egyfelől lesz egy kurrens szakmája, másfelől ez a képzés kiváltja az emelt szintű érettségit, és többletpontokat biztosít a későbbi főiskolai, egyetemi felvételihez.

Megosztás

Így választunk bőrápolási termékeket

Hello Mozaik

Így választunk bőrápolási termékeket

  • 2023.01.20

Fontos a fenntarthatóság, a növényi összetevők és a természetes alapanyagok használata – derült ki a Herbiovit közel 500 fős felméréséből, amelyet a hazai bőrápolási termékek vásárlási szokásairól készítettek.

Tisztítsd télen is zöld smoothie-kkal a tested és a lelked - 3+1 ok, hogy miért fogyassz zöld turmixot minden reggel

Hello Mozaik

Tisztítsd télen is zöld smoothie-kkal a tested és a lelked - 3+1 ok, hogy miért fogyassz zöld turmixot minden reggel

  • 2022.12.21

Ebben a hideg időszakban többen tapasztalhatják a szorongás vagy a depresszió jeleit. Ezeket a problémákat legtöbben vényköteles gyógyszerekkel, terápiával vagy a kettő kombinációjával orvosolják. Azonban érdemes a természetes gyógymódokat is figyelembe venni, ilyen például a zöldségekkel dúsított smoothie, ami azon túl, hogy tisztít, méregtelenít, még a mentális egészséget és a fókuszt is javítja, az elkészítéséhez pedig csak egy turmixra van szükségünk. Íme 3+1 ok, hogy miért érdemes minden reggelt zöld turmixszal indítani - szakértő tippjeivel.