2024. március 29.
A felfázás egy elkerülhető fertőzés. Így úszhatjuk meg

A felfázás egy elkerülhető fertőzés. Így úszhatjuk meg

Egyáltalán nem ritka a húgyúti fertőzés, a felnőtt nők 40-50%-a találkozik a tünetekkel legalább egyszer, 20-30%-uknál pedig meg is ismétlődik. Ezért is fontos, hogy minél többet tudjunk a megelőzés lehetőségeiről.

Az elnevezése ellenére ez nem egy megfázás. A hólyaghurut (orvosi nevén cisztitisz) valójában húgyúti fertőzés, amit a húgycsövön keresztül a húgyhólyagba bejutó baktériumok okoznak, gyulladást idézve elő. Az esetek 80-90%-ában a hólyaghurutért az E.coli baktérium felel, ami a vastagbélben természetesen is előfordul, és könnyen átjuthat a húgycsőbe. Tünetei közé tartozik a gyakori és erős vizelési inger (mégis csak kis mennyiséget sikerül üríteni), égő érzés és fájdalom vizelés közben, nyilalló alhasi fájdalom, émelygés, izomfájdalmak, hányinger. A felfázás a serdülőkör és a menopauza idején gyakoribb, de bármikor előfordulhat, befolyásolhatja a felfázásra való hajlam is.

 

Megelőzéssel elkerülhető az antibiotikumkúra

Lőrincz István, szülész-nőgyógyász főorvos szerint azért ez a két korosztály a legérintettebb, mert a tinilányok szervezete immunhiányosabb az időjárásváltozások időszakában, a menopauza idején pedig a hormonszint csökkenése teszi védtelenebbé a szervezetet. „A hajlamosság általánosnak mondható, de sokkal gyakoribb a felfázás a nőknél, mint a férfiaknál, illetve beteges szervezet esetében, tehát azoknál, akik például rejtett magas vérnyomás-, cukor- vagy érbetegségben érintettek” – teszi hozzá az orvos.

Jellemzően az évszakváltások alkalmával nő meg az esetek száma, amikor a télből a tavaszba, vagy a nyárból az őszbe lépünk, mert az immunológiai állapot ilyenkor gyengébb. Mivel a panasz általában alhasi görcs és gyakori vizelési inger, ezért nem urológushoz fordulnak a páciensek, hanem a nőgyógyászukat keresik fel.

„Pedig a felfázás urológiai eset, mert hólyag gyulladásos állapotáról van szó. Mivel azonban hólyagérzékenységgel még sokan nem fordulnak orvoshoz, pedig ultrahanggal már ilyenkor is kimutatható lenne a felfázás, leginkább csak a betegség előrehaladott állapotában találkozunk a pácienssel, amikor a vizeletben már vér, baktérium és fehérvérsejt jelenik meg – mondja dr. Lőrincz, aki szerint ilyenkor már sokszor nem elég a gyulladásgátló gyógyszer felírása, csak az antibiotikumos kezelés segít. – Nem a rosszul értelmezett panasszal van a probléma, hanem ott, hogy nem vagyunk elég felvilágosultak és ezért kevés figyelmet fordítunk a megelőzésre.”

 

 

Természetes csodaszer a tőzegáfonya

Pedig a mindennapi praktikákon túl számos fitotékai készítmény létezik, mint a Cys-Control termékcsalád, amelynek tagjai nemcsak a betegség kezelése után hatásosak, de a megelőzésben is segítenek. Az Észak-Amerikában honos, vörös bogyós tőzegáfonya hatásosságát a húgyúti fertőzések kezelésében kutatások támasztják alá. Egy 2015-ös olaszországi kutatás szerint akár 73%-kal képes csökkenteni a betegség előfordulását a krónikus hólyaghurutban szenvedők esetében. A vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy a tőzegáfonyában található antioxidáns vegyületek az úgynevezett proantocianidinek segítenek megakadályozni, hogy az E-coli baktérium hozzátapadjon a hólyag falát borító hámsejtekhez. Szintén tapadásgátlóként működik a D-mannóz is, ami egy természetben gyakran előforduló cukorfajta, leginkább gyümölcsökben (pl. almában, őszibarackban, narancsban) található.

Az orvos szerint a lényeg az, hogy már a legkisebb diszkomfort érzésnél el kell kezdeni szedni az étrendkiegészítőt, és a sok folyadékot kell inni, hogy tisztuljon a vese és a hólyag. Fontos megelőzni, vagy ha ez nem sikerül, akkor minél előbb kezelni a betegséget, mert a bakteriális fertőzés a hólyagból feljebb mehet és akár a vese megbetegedését is okozhatja. Ritkább az ilyen esetek száma, de nem elhanyagolható, amikor egy felső légúti betegség húzódik lefelé és idéz elő felfázást. „Minden esetben az a legfontosabb, hogy a hólyagérintettséget meg tudjuk előzni. Ha ez nem sikerül és a nőgyógyásznál sem enyhülnek a panaszok, akkor urológus bevonása javallott a további kezelésekhez” – teszi hozzá dr. Lőrincz.

 

5 dolog, amit könnyen megtehetünk a felfázás elkerüléséért

Időjárásnak megfelelő öltözködés;
a hideg vízben fürdés mellőzése;
az immunrendszer tudatos erősítése;
C-vitamin és hatásos étrendkiegészítő rendszeres szedése;
cickafarkból készült teakeverék fogyasztása a menstruációs ciklus közelében.

Megosztás

Most a Hungexpón érdemes fagyizni!

Mozaik

Most a Hungexpón érdemes fagyizni!

  • 2024.03.3

Huszonhat gyártó várja termékeivel az olasz konyha szerelmeseit a SIRHA Budapesten. Az Olasz Szigeten Itália ikonikus alapanyagait vonultatják fel, amiket egyszerűségük tesz rendkívülivé, ezért is lettek világhírűek.

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

Hello Mozaik

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

  • 2023.09.21

Az ősz beköszöntével az idénygyümölcsök és -zöldségek széles és színes kínálata egyre szűkül és hajlamossá válhatunk a vitaminokban szegényebb, de nehezebb, zsírosabb ételek fogyasztására. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebb napfény ér bennünket, a levegő lehűlése és a fokozott őszi stresszterhelés pedig sajnos magával hozza a náthaszezont.