2024. április 24.
5 tipp az egészségtudatos étkezéshez

5 tipp az egészségtudatos étkezéshez

Szerencsére egyre többen érzik a fontosságát a mindennapokban az egészségtudatos étkezésnek és figyelnek oda arra, hogy mi kerül a tányérra. Az egészséges táplálkozást pedig már rövid távon is meghálálja a szervezet: sokkal jobb lehet a közérzet, erősödik az immunrendszer, így pedig a betegségekkel szemben is ellenállóbbak leszünk. Hogy ne vesszünk el a sok tanács és éppen aktuális divat diéták között, ha most fogunk bele egy egészségesebb életmód kialakításába, érdemes egy, a témában jártas szakember tanácsait követni.

1. Fontos a szezonalitás

Vannak olyan élelmiszerek, alapanyagok, amelyek esetében kiemelten fontos a szezonalitás. Ilyenek például a zöldségek és a gyümölcsök. Ha odafigyelünk arra, hogy vásárláskor hazai és éppen termő alapanyagokat válasszunk, azzal nem csupán a szervezetünket töltjük fel a lehető legmagasabb vitamintartalmú és legfrissebb terményekkel, de a környezetünknek is jót teszünk. Ugyanis sokkal rövidebb utat kell megtennie ezeknek az ételeknek a tányérunkig, mintha külföldről érkeznének. Így nem csak egészségesebbek, de környezettudatosabbak is leszünk.

    

2. Nem mindegy, hogy honnan szerezzük be az alapanyagokat

A fentieken túl azonban érdemes arra is odafigyelni, hogy az adott zöldséget vagy gyümölcsöt hol, hogyan termesztették, hogy a hús, amit meg szeretnénk venni, milyen gazdaságból származik. A nagyipari termelésből származó zöldségekről és gyümölcsökről általánosságban elmondható, hogy vitamin- és tápanyagtartalmuk alacsonyabb, így sokkal jobb, ha egy helyi kistermelőtől szerezzük be ugyanezt. Ez sajnos a nagyipari állattartásról is elmondható. A nagymértékű antibiotikum használat és a szélsőséges állattartási körülmények nehezen eredményeznek egészséges és minőségi húskészítményeket. Ha szeretnénk figyelmet fordítani az alapanyagokra, tartsuk szem előtt a következőket: válasszunk hazai termesztésű, lehetőség szerint bio és GMO-mentes élelmiszereket és háztáji, antibiotikum-mentes, magas állatjólléti gazdaságból származó húskészítményeket.

 

3. Válasszuk a minőséget a mennyiség helyett

Persze csábítóbb olcsón többet vásárolni, de érdemes inkább a minőségre koncentrálni. Ez pedig az ételeink minden területére igaz. “Az optimális egészségi állapotért és a megfelelő testtömegért a kalóriákon túl, az ételek minősége is nagyban hozzájárul. A magas minőségű alapanyagok közé tartoznak a természetes, csak minimálisan feldolgozott ételek: a gyümölcsök, a zöldségek, a gabonák, a húsok, a tejtermékek, a hüvelyesek      és a halak. Míg ezzel ellentétben a többszörösen feldolgozott élelmiszerek, mint a fehér pékáruk, a feldolgozott húskészítmények, a csokik, a kekszek, a magas transzzsírsav- és hozzáadott cukortartalmú készítmények az alacsonyabb minőségű ételek közé sorolhatóak. Minél többet fogyasztunk az utóbbi kategória termékei közül, annál több üres kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, növelve az egészségügyi kockázatok lehetőségét és a testtömegünket egyaránt” - tette hozzá Katus Attila edző, életmód-tanácsadó és táplálkozási szakértő.

 

4. Fő a változatosság

A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás egyik alappillére a változatosság. A szervezet számára a megfelelő működéshez ugyanannyira fontosak a különböző gabonafélék, mint a hüvelyesek, a gyümölcsök, a zöldségek vagy a húsfélék és a magvak. A megfelelő tápanyag- és vitamin     bevitel miatt bátran étkezzünk az előbbi alapanyag csoportokon belül is a lehető legváltozatosabban,

 

5. Pótoljuk a hiányzó vitaminokat

Sajnos a rendszeres zöldség és gyümölcsfogyasztás sem jelent garanciát arra, hogy minden nap sikerül a megfelelő mennyiségű vitamin bevitelt elérnünk. Ezért nagyon fontos és érdemes is beszerezni egy olyan vitaminkészítményt, amely segíti és támogatja a szervezetünk egészséges működését.

Megosztás

Most a Hungexpón érdemes fagyizni!

Mozaik

Most a Hungexpón érdemes fagyizni!

  • 2024.03.3

Huszonhat gyártó várja termékeivel az olasz konyha szerelmeseit a SIRHA Budapesten. Az Olasz Szigeten Itália ikonikus alapanyagait vonultatják fel, amiket egyszerűségük tesz rendkívülivé, ezért is lettek világhírűek.

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

Hello Mozaik

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

  • 2023.09.21

Az ősz beköszöntével az idénygyümölcsök és -zöldségek széles és színes kínálata egyre szűkül és hajlamossá válhatunk a vitaminokban szegényebb, de nehezebb, zsírosabb ételek fogyasztására. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebb napfény ér bennünket, a levegő lehűlése és a fokozott őszi stresszterhelés pedig sajnos magával hozza a náthaszezont.