2024. március 29.
3+1 tipp az őszi testi és lelki felkészülésre

3+1 tipp az őszi testi és lelki felkészülésre

Az ősz mindig is a változást jelképezte. Vége a nyárnak, újra elindulnak a dolgos hétköznapok, a testünk és a lelkünk fokozott terhelésnek van kitéve, miközben a nyálkás, hideg időnek köszönhetően a náthás megbetegedések sem kímélik az embert. Hogy mit tegyünk azért, hogy ősszel is megőrizzük az egészségünket? 

 

 

1. Vitaminraktárak feltöltése
Először is az egyik legfontosabb, hogy fizikailag is felkészüljünk az új évszak beköszöntére. Ennek pedig egyik sarokköve a vitaminraktárak feltöltése. “Mivel egyre kevesebb a napsütés, a D-vitamin-szintünk is fokozatosan csökken, így érdemes egy jó minőségű étrend-kiegészítőt választani, ami segít megerősíteni az immunrendszert. Ezen túl pedig C-vitamin bevitelre is érdemes odafigyelni, hogy a szervezet gond nélkül meg tudjon birkózni a szezonális betegségekkel” - tette hozzá Katus Attila edző, életmód-tanácsadó és táplálkozási szakértő.

 

2. Rendszeres testmozgás
A testi felkészülés másik hasonlóan fontos sarokköve a rendszeres testmozgás. Ha a nagy meleg miatt eddig visszafogtuk magunkat, érdemes lassan és fokozatosan visszavezetni a mindennapjainkba a mozgást. Nem kell kötelezően az edzőteremben izzadnunk, egy nagy séta a friss levegőn, biciklizés vagy az otthoni torna is tökéletes, a fő a rendszeresség és hogy örömmel végezzük a választott mozgásformát. A jó érzéssel végzett mozgás pedig a felszabaduló boldogsághormonoknak köszönhetően nem csak fizikailag, lelkileg is segít átvészelni a komor és hűvösebb hétköznapokat.

 

3. Változatos és szezonális táplálkozás
Az egészség és a fitt közérzet ősszel is elképzelhetetlen a megfelelő és változatos tápanyagok bevitele nélkül. Hogy megőrizzük a regeneráló képességünket, a szervezetünk jó működését, fontos, hogy tápanyagokban gazdag, minőségi ételeket fogyasszunk. Ehhez a legideálisabb választás, ha szezonális alapanyagokat használunk, amelyek nem csupán finomabbak és frissebbek, de olcsóbbak is. Ősszel bátran nyúljunk a karfiol, a brokkoli vagy a kelbimbó, az édeskömény, a káposztafélék, a fokhagyma és az édesburgonya után a piacon. Valamint a gyümölcsök közül is válasszunk az alma- és körtefélék vagy a szőlők közül csemegét.

 

+1. Lelki ráhangolódás
A testünk mellett fordítsunk azonban figyelmet a lelkünk állapotára is az őszi időszakban. Ahogy ismét egyre több a felelősség, a nyári könnyedebb időszakhoz képest, és gyarapodnak a teendők a listánkon, érdemes megfelelő időt szentelnünk az átállásra és a feltöltődésre is. Ehhez az egyik legjobb módszer a rendszeres meditáció, ami nem csak az elmét csendesíti el, de a test egészére is nagyszerű hatással van. Amerikai kutatók a meditációt gyakorlókat vizsgálva alátámasztották, hogy a rendszeres gyakorlás hatással van az immunrendszer megfelelő működésére is.

Megosztás

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

Hello Mozaik

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

  • 2023.09.21

Az ősz beköszöntével az idénygyümölcsök és -zöldségek széles és színes kínálata egyre szűkül és hajlamossá válhatunk a vitaminokban szegényebb, de nehezebb, zsírosabb ételek fogyasztására. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebb napfény ér bennünket, a levegő lehűlése és a fokozott őszi stresszterhelés pedig sajnos magával hozza a náthaszezont.  

 

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

Hello Mozaik

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

  • 2023.08.29

Útmutatónkban összegyűjtöttük az őszi-téli kuckózós időszak szín trendjeit, amelyek a legnagyobb divatházak kifutóin már megmutatták magukat, és tippeket adunk, hogy ezeket hogyan érdemes kombinálni.