2024. március 28.
Kortyolj bortörténelmet!

Kortyolj bortörténelmet!

Április 8-a és 10-e között Budapest legkülönlegesebb borétterme, az N28 Wine & Kitchen megnyitja teraszát és a rég elfeledett, magyar szőlőfajtákból készült borokat is pohárral kínálja.

Rendkívüli alkalomnak számít ez, hiszen ezekből a borfajtákból csak limitált mennyiségben készül bor és leginkább palackos formában kerülnek értékesítésre. Ezen a hétvégén így a vájtfülű borkedvelők többféle fajtával is megismerkedhetnek, hiszen egyszerre ennyi különlegességet még nem szolgáltak fel poharas formában a városban. A Budapest szívében elhelyezkedő borétterem ráadásul hamarosan borkóstoló sorozatot indít „Bortörténelem kortyonként” címmel, ahol bemutatják a legkülönlegesebb régi magyar fajtákat is, ennek előfutára lesz terasznyitó eseményük.

 

Április második hétvégéje igazi izgalmakat kínál a borrajongók számára, ha a Nagymező utca 28. felé veszik az irányt, hiszen péntektől vasárnapig valódi borkülönlegességeket lehet majd kóstolni. A tavaly év végén megnyitott N28 Wine & Kitchen bemutatkozásával két híres, magyar borászat álma vált valóra. Barta Károly – Ujvári Vivien főborász segítségével – világszínvonalú tokaji borokat készít Mádon. Szentesi József pedig a Velencei-tó északi részének vezető borásza, aki rengeteget tett az olyan ősi magyar fajták megmentéséért, mint például a csókaszőlő, a lisztes vagy a tihanyi kék. Néhány kuriózum tételt az étterem újonnan megnyitott teraszán élvezhetik az érdeklődők Hürkecz Béla sommelier segítségével, aki márciustól erősíti a csapatot kiváló ízlésével.

 

Méltatlanul keveset beszélünk az elfeledett, ősi magyar szőlőfajtákról
Tihanyi kék, tarcali kék, laska, fekete muskotály. Csak néhány név azok közül, melyek a 19. század végén a legnépszerűbb szőlőfajtáknak számítottak idehaza, de mára ezek szinte teljesen eltűntek. Azonban egy helyen biztosan fellelhetők: Szentesi József pincéjében, és ennek folyományán az N28-ban is. Szentesi József a beavatkozásoktól mentes borkészítés szószólója, a Borászok Borásza díj kitüntetettje, Michelin-csillagos éttermek beszállítója, és nem véletlenül! 19. századi szőlészeti és borászati munkák tanulmányozása után 10-10 feledésbe merült fehér- és kékszőlőfajta telepítéséről döntött. Árverésekre járt, 1880-ból vagy korábbról származó leírásokat vett, amelyekben felsorolták, mik voltak akkoriban az első osztályú fajták. A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetéből vesszőket kért és a Velencei-tó körül megkezdte a fajták ültetését. A pince első felfedezettje a csókaszőlő volt, amelyből immár 10 évjárat tapasztalata áll rendelkezésre. Ennek középérésű, vonzóan meggyes, jó savú, jó szerkezetű, a hordós érlelést jól tűrő, kiválóan érlehető bora van. De említhetnénk még a tihanyi kéket, a laskát, a feketemuskotályt, a fehér gohért, a kékbajor, vagy a tarcali kéket.

 

A hatalmas siker nem maradt el és azóta is tart, így aki egy kicsit is rajong a különleges tételekért, bátran látogasson el a régi magyar borok budapesti szentélyébe, és kóstoljon meg egy korty történelmet és egy korty jövőt is egyben az alábbi tételek segítségével.

 

Fehérborok:

Somló Kincse Sárfehér 2020

Somló Kincse Piros Bakator 2020

Somló Kincse Gohér 2019

Szentesi Pince Vörös Dinka 2018

 

Vörösborok:

Szentesi Pince Tihanyi Kék 2020

Szentesi Pince Laska 2020

Szentesi Pince Kék Bajor 2020

Megosztás

Mesterek és tanítványok a Müpában

Kultúra

Mesterek és tanítványok a Müpában

  • 2024.03.3

Heinz Holliger és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjén generációk kézfogásának lehetünk tanúi. Bartók Béla volt Veress Sándor mestere, a Svájcba emigrált Veress pedig Heinz Holligert tanította a zeneszerzés művészetére.