2023. június 9.
Jupiter a Zeneakadémián – ezzel nyitja az évadot a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Jupiter a Zeneakadémián – ezzel nyitja az évadot a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar 2022-es zenei évadának nyitó koncertje, a Jupiter január 6-án, 19.30-tól hallgatható meg.

Az est folyamán három mű hangzik el két olyan szerzőtől, akik kortársak voltak, a bécsi klasszika kiváló komponistái. Wolfgang Amadeus Mozart nagyra becsülte pályatársa, Johann Baptist Vanhal szimfóniáit, sőt, játszottak is együtt. Talán minden idők leghíresebb kvartettje állt össze, amikor Dittersdorf és Haydn hegedült, Mozart játszotta a brácsa és Vanhal a cselló szólamát.

 

A január hatodikai koncerten először Vanhal: C-dúr („Comista”) szimfóniája, majd Mozart: c-moll zongoraversenye csendül fel, zárásként pedig Mozart: C-dúr (Jupiter) szimfóniája lesz hallható, ami fenséges, energikus nyitótételével igazán kiérdemelte a római főisten nevét.

 

A Nemzeti Filharmonikusok koncertjének szólistája, a hetvenéves Ránki Dezső lesz, aki pályája elején, Kocsis Zoltánnal és Schiff Andrással az új igényesség szellemét hozta a magyar zenei előadóművészetbe. A karmesteri pulpituson Rajna Martin, a fiatal magyar karmestergeneráció ígéretes tagja áll ezen az estén.

Megosztás

Idén is izgalmas koncerttel jön a magyar klasszikus zene napja

Hello Kultúra

Idén is izgalmas koncerttel jön a magyar klasszikus zene napja

  • 2023.05.26

Kocsis Zoltán tiszteletreméltó szokása volt, hogy születésnapján minden évben jótékonysági hangversenyt adott. Ezt a hagyományt elevenítette fel egykori együttese, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és hajdani alma matere, a Zeneakadémia, amikor 2021-ben közösen megalapították A magyar klasszikus zene napját.

A sötétből a fényre

Hello Kultúra

A sötétből a fényre

  • 2023.04.5

Az Amerikában dolgozó, de itthon is rendszeresen fellépő karmester, Vajda Gergely a magyar középgeneráció egyik legsokoldalúbb és legjobban felkészült karmestere. Közreműködésével tiszta gondolatiságú és világos dramaturgiájú hangversenyben lehet részünk az ünnepi várakozásban.