2023. június 9.
Glagolita mise a Pesti Vigadóban

Glagolita mise a Pesti Vigadóban

Két cseh különlegesség között egy nagyszabású osztrák mű, amely szintén ritka vendég a hangversenytermekben. Dvořák, Bruckner, Janáček – a 19. század és a századforduló alkotói.

Egy hazaszeretettől áthatott szimfonikus darab és két egyházi opus. A koncert lehetőséget ad arra, hogy a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a Nemzeti Énekkarral együtt lépjen fel, a karmester, Kovács János nemcsak minden műfajban otthonos, de a vokális zenének hatalmas operai tapasztalata révén különösen értő tolmácsa.

 

Josef Kajetán Tyl cseh drámaíró, a cseh himnusz szerzője, róla szól František Ferdinand Šamberk drámája. Dvořák ehhez írt kísérőzenét 1881-82-ben – ennek része a Hazám-nyitány. A Wagner-követő Anton Bruckner szimfóniaszerző volt, de liturgikus műveket is komponált: ezek legsikeresebbje, a Te Deum (1885.). Janáček különleges hangzású és harmóniavilágú Glagolita (ószláv) miséjét (1926.) a pánszláv eszme apoteózisának tekintik.

Fotó: Giancarlo Pradelli
 

Pasztircsák Polina (fenti kép), Schöck Atala, Fekete Attila és Kovács István olyan élvonalbeli – idehaza és külföldön egyaránt jelentős elismerést arató – énekesek, akik operai sikereik mellett a koncertpódiumon is gyakran megjelennek. Kovács János (1951.) az egyik legtöbbet foglalkoztatott magyar karmester. A budapesti Zeneakadémián Kórodi András növendéke volt. Régi és szoros szálak fűzik a Magyar Állami Operaházhoz és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarához. Együttműködése sok évtizede gyümölcsöző a Nemzeti Filharmonikusokkal.

 

Antonín Dvořák: Hazám-nyitány, op. 62

Anton Bruckner: Te Deum

***

Leoš Janáček: Glagolita mise

Pasztircsák Polina szoprán

Schöck Atala alt

Fekete Attila tenor

Kovács István basszus 

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Kovács János

2022. október 18. 19.30 Pesti Vigadó

Megosztás

Idén is izgalmas koncerttel jön a magyar klasszikus zene napja

Hello Kultúra

Idén is izgalmas koncerttel jön a magyar klasszikus zene napja

  • 2023.05.26

Kocsis Zoltán tiszteletreméltó szokása volt, hogy születésnapján minden évben jótékonysági hangversenyt adott. Ezt a hagyományt elevenítette fel egykori együttese, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és hajdani alma matere, a Zeneakadémia, amikor 2021-ben közösen megalapították A magyar klasszikus zene napját.

A sötétből a fényre

Hello Kultúra

A sötétből a fényre

  • 2023.04.5

Az Amerikában dolgozó, de itthon is rendszeresen fellépő karmester, Vajda Gergely a magyar középgeneráció egyik legsokoldalúbb és legjobban felkészült karmestere. Közreműködésével tiszta gondolatiságú és világos dramaturgiájú hangversenyben lehet részünk az ünnepi várakozásban.