2024. március 28.
A hívők többsége szorong a világban most zajló események miatt

A hívők többsége szorong a világban most zajló események miatt

A Mária Rádió felmérése a hitről érdekes eredményeket hozott. Vallásos embereket kérdeztek a háborús és gazdasági válság, valamint a Covid kapcsán.

A Mária Rádió hívők körében végzett, nem reprezentatív felmérése szerint az emberek többsége szorong, és tart a világban zajló eseményektől. A kérdőív tanulsága alapján a megkérdezettek fele úgy érzi, mindennek ellenére, vagy épp ezért erősödött az Istenbe vetett hite és többet imádkozik. A Mária Rádió közel 700 fő bevonásával végzett felmérésében utánajárt, hogyan segít a hit a megpróbáltatásokban.

 

„A személyes félelmek és szorongások mindannyiunk sajátja, azokat nehezen engedjük el. A Covid és a szomszédos háború ezt a belső rezgést nagyon felerősítette” – állítja Boros Zoltán, a Mária Rádió koordinátora.  A felmérés indító kérdése is erre reflektál: szorongott-e ön az elmúlt időszakban valamely, a világban zajló eseménytől? A válaszadók közel 60%-a az orosz-ukrán háborút jelölte be válaszként, de a lecsengőben lévő COVID - járvány is hangsúlyosan szerepelt a válaszok között, a kitöltők egyharmada tart attól, hogy ő vagy családtagja megbetegszik.

 

A hit szembeszáll a nehézségekkel
Az Istennel való kapcsolat sok szempontból hatással lehet arra, ahogyan a világban zajló eseményekről gondolkodunk. A külső fenyegetettség érzése érthető módon szorongást vált ki az emberekből, mégis, a válaszadók közel kétharmada azt vallja, hogy hívőként, a hit segítségével könnyebben képes feldolgozni ezeket a veszélyhelyzeteket. A kérdésre, hogy miként befolyásolta a hitéletét a koronavírus - járvány okozta általános veszélyérzet, a válaszadók fele úgy nyilatkozott, hogy erősödött az Istenbe vetett hite.

 

A felmérés legfontosabb tanulsága, hogy a kérdőívet kitöltők szinte 100 százaléka érzi úgy, hogy igen, a hit segít megbirkózni a nehézségekkel, vigaszt és erőt nyújt. Elenyésző hányaduk gondolja úgy, hogy nem a hiten múlik, hogy megoldódik-e a probléma.

 

A Mária Rádió ott segít, ahol szükség van rá
A lelkierőnek nagy szerepe van a problémák megoldásában és a nehézségek átvészelésében. A felmérés eredményéből is kiderül, hogy a reményt, és hitet közvetítő online, élő Szentmisék és közösségi imák szerepe az elmúlt, járvánnyal sújtott időszakban felértékelődött. A válaszadók 40 százaléka a vallásos rádióműsorok hallgatásával éli meg könnyebben a nehézségeket. „A Mária Rádió műsoraiban örök értékeket mutatunk be és adunk át hallgatóinknak, ezzel elősegítve lelki egyensúlyuk megtalálását. A világot sújtó járványra reagálva olyan műsort indítottunk, melyen keresztül az elszakított családtagok üzenhettek egymásnak, kölcsönösen megerősítve lelkiekben egymást és sorstársaikat” – mondta Lukovics Milán atya, műsorigazgató.

 

Fotó: Paolo Patruno
 

De a Mária Rádió önkéntesei más módon is segítettek. 5000 fülhallgatót juttattak el a magyar kórházakba, amiket a fekvőbetegek között osztottak szét. Ezzel lehetővé téve számukra, hogy napközben vagy akár az éjszakai órákban úgy hallgathassák a Mária Rádió lélekemelő műsorait, hogy nem zavarják szobatársaikat.

 

Egy cseppnyi segítség
A Magyarországon 16 éve működő, kétezer fős önkéntes csapattal munkálkodó Mária Rádió küldetése a keresztény életszemlélet továbbadása, a hitélet megerősítése rádióműsorok és közösségi programok keretében. A szervezet önfenntartó: reklámbevételek nélkül és aktuálpolitikától mentesen, a hallgatók adományaiból működik, amelyek csak szűkösen fedezik önzetlen, szeretetből folytatott tevékenységük költségeit. Egy cseppnyi segítség elnevezésű kampányuk célja, hogy az 1% felajánlásokból származó bevétellel finanszírozni tudják a működési költségeket, de új adóberuházásokhoz, technika karbantartásához is fel tudják használni. (A személyi jövedelemadó bevallása során legkésőbb május 20-ig rendelkezhetünk adónk 1%-áról.)

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.