2024. március 29.
Han Solót hívta a ferihegyi hangosbemondó

Han Solót hívta a ferihegyi hangosbemondó

Sokan kapták fel a fejüket péntek délelőtt a budapesti Liszt Ferenc Repülőtéren, amikor a hangosbemondóban a Han Solo nevű utast figyelmeztették, hogy fáradjon a Millenium Falconhoz.

May the force be with you! – Az erő legyen veled! A Csillagok háborúja szállóigévé vált mondata ihlette a Nemzetközi Star Wars Napot, amelyet minden év május 4-én (May the fourth) ünnepelnek világszerte a George Lucas által megálmodott univerzum rajongói. Idén a holland légitársaság is csatlakozott az ünneplők sorához egy izgalmas flashmobbal a budapesti Liszt Ferenc Repülőtéren.

 

A filmeposzból ismert karaktereket a délelőtt folyamán több alkalommal is hangosbemondó szólította, a járatukra várakozó utasokat pedig a Star Wars ikonikus zenéi szórakoztatták a csarnok hangszóróiból. A Sky Court közepén pedig – ahol a KLM új business osztályának szuperkényelmes üléseit is kipróbálhatják az utasok – Star Wars jelmezbe öltözött táncosok mutatták be egyéni koreográfiájukat, amely kimondottan erre az alkalomra készült. A profi mozgásművészek mellett a KLM dolgozói is magukra öltötték Darth Vader, a rohamosztagosok vagy éppen Leia hercegnő jelmezét, de a légitársaság egyenruháját viselő munkatársak is csatlak oztak hozzájuk.

 

A KLM járataival Budapestről induló utasok pedig egész nap a filmeposzhoz kapcsolódó ajándéktárgyakat kapnak a beszállás előtt a Star Wars pólót viselő munkatársaktól. A Nemzetközi Star Wars Nap jó alkalom volt arra, hogy a légitársaság felhívja a figyelmet a tengerentúli, elsősorban észak-amerikai járataira, amelyek kényelmes csatlakozást kínálnak a társaság európai csomópontján keresztül, ezáltal az utasoknak poggyáaszaikat csak végső amerikai célállomásaikon kell felvenniük.

 

A Nemzetközi Star Wars Nap etimológiája az angol politikai életből indult. Amikor 1979 május 4-én Margaret Thatcher elfoglalta a miniszterelnöki széket, saját pártja a London Evening News hasábjain egész oldalas hirdetésben biztatta: «May the Fourth Be with You, Maggie. Congratulations.» , azaz Május 4-én veled vagyunk! Ezzel utaltak az alig két évvel korábban bemutatott Csillagok háborúja mozira. 2008-ban Luke Skywalker Napot ünnepeltek a Star Wars rajongók az akkoriban frissen megjelent tematikus facebook csoportokban, ez tört utat az analóg világ felé: néhány évvel később az Egyesült Államokban számos egyetemi kampuszon ünnepeltek május 4-én, így született meg a Nemzetközi Star Wars Nap. Az első hivatalo san szervezett eseményre a kanadai Torontóban került sor 2011-ben, játékos vetélkedővel, jelmezversennyel, zenei feldolgozásokkal, paródiákkal.  A Nemzetközi Star Wars Napot 2015-ben az űrben is megtartották. A Nemzetközi Űrállomás legénysége a Csillagok háborúja közös megtekintésével ünnepeltek.

Megosztás

Támogató partnerek nélkül nincs Gyerek Sziget

Kommunikáció

Támogató partnerek nélkül nincs Gyerek Sziget

  • 2023.06.13

Háromnapos fesztivállal indítja a vakációt a Generali Gyerek Sziget, a Hajógyári-sziget árnyas fái közt. Az ország egyik legnagyobb családi rendezvénye a kezdetektől fogva ingyenes, megvalósulása az elkötelezett támogatóknak köszönhető.