2024. március 29.
Válasszunk ajándékot energiatudatosan!

Válasszunk ajándékot energiatudatosan!

A különböző háztartási gépek és elektronikai eszközök a legnépszerűbb karácsonyi ajándékok közé tartoznak. A választék hatalmas, ám nem árt tudni, hogy hosszú távon a pénztárcánk és a környezetünk is jobban jár, ha a berendezések energiahatékonyságára is odafigyelünk.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) fogyasztóvédelmi szakemberei összegyűjtötték, hogy vásárlás során az energiahatékonyság és a fenntarthatóság szempontjából mire érdemes odafigyelni.

 

Ha valakit egy új háztartási géppel vagy egy elektronikai eszközzel szeretnénk megajándékozni karácsonyra, először érdemes tájékozódni, hogy a megajándékozottnak mire van szüksége. Aki egyedül él, annak nem biztos, hogy a legnagyobb mosási teljesítményű mosógépet vagy a legnagyobb űrtartalmú hűtőszekrényt kell megvennünk. A nagyobb teljesítményű eszközök nemcsak drágábbak, de több villamos energiát és egy mosógép vagy mosogatógép esetén, több vizet is fogyasztanak.

 

 

  
A kiválasztott berendezések energiafogyasztási jellemzőiről a kötelezően feltüntetett energiacímkék szín- és betűkódjai adnak tájékoztatást. Az energiacímkék a fogyasztók tudatos döntését segítik, hiszen a termékek ára mellett fontos tényező az is, hogy a kiválasztott berendezés milyen energiafelhasználási tulajdonságokkal rendelkezik: azaz mennyi villamos energiát vagy vizet fogyaszt használata során.

 

A háztartási energiaköltségek jelentős mértékben csökkenthetők az energiahatékony berendezések használatával, és ezeknek az eszközöknek környezeti terhelése is kisebb. Az egyes termékek energiahatékonysági jellemzőit bemutató címkézési rendszer a fogyasztók számára jól áttekinthető és egyszerű módon nyújt információkat a termékek energiafelhasználásáról. Az energiacímkék egységes, színnel is jelzett, A-G skálát használnak az összes termékre vonatkozóan, ahol az energiahatékonyság szempontjából az A jelzés jelenti a legjobb minőséget.

A 2021. március 1-től megújult címkéket a háztartási hűtőkön és fagyasztókon, a borhűtőkön, a mosógépeken, valamint a mosó-szárítógépeken, a mosogatógépeken, a tévéken és a kijelzőkön, illetve a fényforrásokon találhatjuk meg. Az energiacímkékről részletesen a MEKH honlapján tájékozódhatunk. 

Megosztás

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

Hello Gazdaság

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

  • 2024.03.19

A mesterséges intelligencia már érzékelhetően jelentős hatással bír az IT munkaerőpiacra is, így számos változást hozhat magával az idei évben. Bizonyos munkakörök továbbra is keresettek maradnak, összességében azonban csökkenő tendencia figyelhető meg az IT szakemberek foglalkoztatása iránt - a költségcsökkentés és az AI megjelenése átrendeződést hozhat a piacon.