2024. április 13.
Öt kategóriában díjazták a Kánai-tó mellett épülő lakásokat

Öt kategóriában díjazták a Kánai-tó mellett épülő lakásokat

Öt kategóriában issmerték el az Atenor első magyarországi lakóingatlan-fejlesztését, az újbudai LAKE11 Home & Park projektet az ingatlanszakma egyik legrangosabb megmérettetésén, az idei European Property Awardson.

A több mint százéves belga ingatlanfejlesztő óriáscég lakóházait Európa egyik legjobb és Magyarország legjobb többlakásos épületeként és a legjobb 20 lakásosnál nagyobb lakóingatlan-fejlesztéseként díjazta a független szakértőkből álló nemzetközi zsűri. Az újbudai lakópark mindezek mellett fenntarthatósági kategóriagyőztes. Az egyik legrangosabb ingatlanszakmai verseny díjátadóját 2023. június 27-én tartották a londoni Marriott Hotel Grosvenor Square-ben – közölte az Atenor csoport magyarországi leányvállalata. 

 

A LAKE11 Home & Park projekt a 2023-as European Property Awards-on elnyerte a Legjobb társasházi fejlesztés Magyarországon, a Legjobb többlakásos (20+) épület Magyarországon, a Fenntartható lakásfejlesztés Magyarországon, a Legjobb ingatlanfejlesztési marketing Magyarországon díjat, emellett Európa legjobb fejlesztési marketing kategóriában is a legjobbak közé jutott a 80 fős, független nemzetközi szakértőkből álló zsűri értékelése szerint.

 

Az immár 25 éves múltra visszatekintő verseny az ingatlanszakma egyik legnívósabb elismerése, az International Property Awards a kiválóság világhírű védjegye. A díjakat kilenc régióban – Afrika, Ázsia, Arab-térség, Kanada, Karib-térség, Közép- és Dél-Amerika, Európa, Egyesült Királyság és USA – osztják ki minden évben. A különböző ingatlanfejlesztések között számos kategóriában a projekttervezésre, a magas minőségre, az innovációra és újabban kiemelten a fenntarthatóság iránti elkötelezettségre fókuszálnak a szakértők.

 

A LAKE11 Home & Park 8,2 hektáros telekegyüttesét az Atenor 2021-ben vásárolta meg Kőérberek–Tóváros területén, a Kánai-tó partján. A részben a Balatoni út mellett elhelyezkedő XI. kerületi ingatlan megvásárlása mellett e térség kiváló infrastrukturális ellátottsága, a budai hegyek és a tó által kínált békés és diverz zöldövezeti környezet szólt, amely kiváló otthont ad a mintegy 900 lakásos, városnegyed méretű lakóingatlan-beruházás megvalósításának.

 

A European Property Awards díjazta a projekt tervezési vezérelvét: a meglévő környezetbe illeszkedő, a terület természetes adottságaira épülő zöld környezet, valamint a tó és a tágabb dombos táj egységét összekapcsoló épület telepítési koncepciót, melyben a lakások szinte mindegyike a tóra vagy a környező budai hegyekre néz. A díjazás szempontjai között szerepeltek, sok egyéb mellett, a fejlesztés innovatív tervezési megoldásai is. 

 

A LAKE11 lakóparkot négy elismert, többszörös díjnyertes, különböző stílusban alkotó építésziroda tervezte; a Vikár és Lukács Építész Stúdió, a Demeter Design Stúdió és partnerstúdiója, a Coldefy, a Stúdió’100 és az Artonic. Az irodák munkájukhoz szabad kezet kaptak, minden csapat megmutathatta saját interpretációját, az egyedi elképzelésekből mégis harmonikus egység jött létre. Minden építésziroda fontos szempontnak tartotta például, hogy a budapesti átlagnál jóval tágasabb belső terek jöhessenek létre, hogy minden lakó megtapasztalhassa a térélményt és a természet közelségét – minden lakáshoz tartozik ugyanis erkély vagy akár saját kert, a lakópark környezete pedig nagy területű innovatív zöldfelületekből és közösségi terekből áll.

 

A kategóriák mindegyikében kiemelten vizsgálták és értékelték a szakértők a felhasznált alapanyagok minőségét és a projekt fenntarthatóságát. A LAKE11 lakópark minden fontos szempont szerint kiemelkedően jól szerepelt, hiszen összes lakásának hűtését és fűtését teljes egészében fosszilis tüzelőanyagok nélkül biztosítják, a lakóparkban megújuló energiát, geotermikus hőszivattyút alkalmaznak. Az okosan vezérelhető hűtés-fűtés rendszer helyiségenként szabályozható, a külső árnyékolórendszer pedig szintén hatékonyan és környezetbarát módon segíti a hőmérsékletszabályozást. Mindezek mellett szelektíven gyűjtik és különböző belső terekben újra is hasznosítják az építési hulladékot, külön gyűjtik és locsolásra használják fel a szürkevizet. 

 

A díjeső jól példázza, hogy Magyarországon is egyre inkább teret hódít a zöld filozófia és a fenntarthatóság értéke mentén megvalósuló ingatlanfejlesztési gyakorlat, ami nem marad elismerés nélkül. 

Megosztás

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

Hello Gazdaság

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

  • 2024.03.19

A mesterséges intelligencia már érzékelhetően jelentős hatással bír az IT munkaerőpiacra is, így számos változást hozhat magával az idei évben. Bizonyos munkakörök továbbra is keresettek maradnak, összességében azonban csökkenő tendencia figyelhető meg az IT szakemberek foglalkoztatása iránt - a költségcsökkentés és az AI megjelenése átrendeződést hozhat a piacon.