2024. július 15.
A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

A költségcsökkentés és az AI megjelenése átrendeződést hozhat a piacon az idei évben. Bizonyos munkakörök továbbra is keresettek maradnak, összességében azonban csökkenő tendencia figyelhető meg az IT szakemberek foglalkoztatásában.  

Az amerikai Challenger, Gray & Christmas jelentése szerint tavaly májusban több mint 80 ezer egyesült államokbeli munkavállalót bocsátottak el, ami 20%-os növekedés az azt megelőző hónaphoz képest, és csaknem négyszerese a 2022-es év azonos hónapjában mért szintnek. A megszorítások közül 3900-ért, vagyis az összes megszűnt munkahely nagyjából 5%-áért a mesterséges intelligencia volt a felelős, így a munkaadók szerint 2023 májusában az AI a hetedik legnagyobb mértékben járult hozzá a foglalkoztatás elvesztéséhez.

Transparency Market Research tanulmánya szerint a mesterséges intelligencia globális piaca a becslések szerint 36,1%-os növekedést fog eredményezni 2016 és 2024 között, ami 2024 végére a 2015-ös 126,14 milliárd dollárhoz képest 3061,35 milliárd dollárra nő majd.

Az AI tehát, nem meglepő módon, sok munkakörben nyer egyre nagyobb teret, de mi a helyzet az IT munkaerőpiacot illetően? Míg a tavalyi és az azt megelőző években IT munkaerő után kutattak a cégek, mostanra a helyzet megváltozni látszik, némileg csökken a kereslet az informatikai szakemberek iránt, a munkaadók elbocsátáshoz is folyamodnak.

 

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

Vannak olyan IT szakmák, amelyek továbbra is keresettek. Az AI okozta átalakulások ellenére változatlanul a klasszikus szoftverfejlesztői munkakörben  keresik továbbra is a legtöbb szakembert (.NET, frontend technológiák, Java), ezen kívül elemzői, tanácsadói területekre, DevOps pozíciókba, tesztelési területekre, valamint üzemeltetésre van igény. A 2022-es évhez képest jelentős arányváltozás a felsorolt IT szerepkörök esetében nem érzékelhető. Az AI elterjedésével kapcsolatban megjelentek már a kifejezetten AI betanításával kapcsolatos IT szakemberigények is, illetve  a kiberbiztonsági szakemberek iránt is egyre nagyobb az igény. Ennek ellenére negatív tendencia is látható a piacon.

„A Bluebird ügyfélkörében (hazai és nemzetközi) tapasztaltak alapján az új IT erőforrással kapcsolatos igények 2023-ban éves szinten 15-20%-kal csökkenő tendenciát mutattak. A tendencia a 2024-es év első hónapjában is folytatódott. Az egyeztetések alapján az informatikai cégek elsősorban a meglévő állomány megtartására törekedtek, optimalizálták a működésüket, ugyanakkor kismértékű, költségmegtakarítási célú elbocsátások is előfordultak. A bővítés egyértelműen kevésbé volt cél, mint 2022-ben – mondja Hradek Viktória, a Bluebird CEO-ja. – A nem állandó IT erőforrások iránti igény ezzel ellentétesen változott, 2023 végén valamivel többen döntöttek a rövidebb távú, elsősorban egy adott projektre szóló IT szakember állomány bővítés mellett a belső állomány költségeinek szinten tartása vagy csökkentése miatt. A növekedés mértéke 10% alatti. A Bluebird meglátása szerint a cégek jelentős részénél a bérkeretek nem vagy minimális mértékben emelkedtek, a vállalt bérkorrekció mértéke a legtöbb esetben egyszámjegyű vagy nem történt bérkorrekció. Az állást váltó szakemberek bérigényei is stabilizálódni kezdenek, az elmúlt évek állandó növekedése érezhetően belassult” – tette hozzá.

A remote munka mellett az AI és gépi tanulás, a kiberbiztonság, a fintech és cloud computing innovációk szerepelnek a 2024-es IT munkaerőpiaci trendek között

A 2024-es IT munkaerőpiaci trendek azt mutatják, hogy az AI és gépi tanulás úttörő lesz az informatikai piacon, a vállalatok különböző iparágakban tervezik az AI megoldások alkalmazását a hatékonyság növelése és (akár humánerőforrás) a költségek csökkentése érdekében.

Hradek Viktória hozzátette, hogy különösen értékesek lesznek az AI-architektúrával, valamint prompt engineeringgel foglalkozó szakemberek. Továbbá az AI fejlődésével együtt a kiberbiztonság is egyre fontosabbá válik. Az online csalások és az adathalászat automatizált formái, valamint a távmunka és felhőalapú technológiák terjedése miatt a kiberbiztonsági szakértők, mint például a kiberbiztonsági mérnökök és elemzők iránti kereslet folyamatos növekedése várható.

A fintech, vagyis a pénzügyi technológia olyan technológiai megoldásokat és vállalkozásokat takar, amelyek a pénzügyi szolgáltatások terén működnek. A technológia alkalmazása révén új lehetőségek és innovatív megoldások jelennek meg a pénzügyi piacokon és szolgáltatásokban. A piaci előrejelzések szerint a piac mérete tovább növekszik, a szektorban a data engineer, full stack fejlesztő iránti kereslet növekedhet. A Boston Consulting Group legfrissebb statisztikái azt mutatják, hogy a fintech várhatóan 1,5 billió dolláros iparággá válik 2030-ra. A cloud computing is feltörekvőben van, a vállalatok jelentős mértékben támaszkodnak a felhőalapú infrastruktúrákra és szolgáltatásokra. Ennek eredményeként növekszik a kereslet a felhőszolgáltatások területén dolgozó szakemberek, például a felhőarchitektusok, a felhőfejlesztők és a felhőbiztonsági szakemberek iránt.

Az általánosságban csökkenő tendenciát mutató IT szektort ellensúlyozhatják tehát az AI és a gépi tanulás, a kiberbiztonság, valamint a fintech területek.

Megosztás

Vigyázzunk az adósvédőkkel!

Hello Gazdaság

Vigyázzunk az adósvédőkkel!

  • 2024.06.11

Új helyzetet teremthet a lakossági kamatstop megszűnése a második félévben. A követeléskezelők a bajba került ügyfelek figyelmét felhívják az úgynevezett adósvédő szervezetek sokszor kontraproduktív tevékenységére.

Kiderült, mi nyomasztja a legjobban a fizikai dolgozókat

Hello Gazdaság

Kiderült, mi nyomasztja a legjobban a fizikai dolgozókat

  • 2024.06.5

A magyar fizikai dolgozók életében egyszerre van jelen az elégedettség és a félelem – állapítja meg a Pannon-Work Zrt. felkérésére készült reprezentatív kutatás. A felmérésből kiderült az is, hogy a hazai kékgalléros munkavállalók mivel elégedettek, mi miatt aggódnak, s milyen változást tartanak fontosnak a helyzetüket illetően. Képet kapunk a különböző intézményekbe vetett bizalmi szintjükről és az álláskeresési preferenciáikról is.