2022. augusztus 10.
Mi az a jenki huszár?

Mi az a jenki huszár?

A HuGo alkalmazás ugyanúgy segít a kint élő magyarok közösségépítésében, mint a kontinensre látogató honi „nyomkeresők” kíváncsiságának kielégítésében.

Az amerikai függetlenség kikiáltásától napjainkig tartó majd’ 250 év emlékeit és létező magyar vonatkozásait igyekszik feltérképezni - az App Store-ból már letölthető, de hamarosan Androidon is elérhető - HuGo applikáció. HuGo korunk kalandkereső huszárja, aki Amerikában járja a magyar kötődésű helyeket és megosztja azokat. „Talán kevesen tudják, de a függetlenségi háborúban egy magyar huszár, Kováts Mihály az amerikai lovasság megalakításában vállalt komoly szerepet, majd a harcokban vesztette életét. Ő egy olyan szimbólum, aki a magyarok szerepét mutatja a független Egyesült Államok létrejöttében és az USA történelmében, ezért is választottuk a huszár figurát az applikáció ötletének megszületésekor” – mesélik az ötletgazdák.

 

A HuGo az amerikai magyar szervezetek aktív bevonásával született meg, az appot a washingtoni székhelyű Hungary Foundation fejlesztette. „Mi, magyarok, több száz éve járulunk hozzá Amerika fejlődéséhez, szinte nincs olyan szeglete az USA-nak, ahol ne találnánk magyar lábnyomokat” – mondja Smith Lacey Anna, az alapítvány vezetője. 

 

Az applikáció immár több száz magyar vonatkozású helyet jelölt meg, a kaliforniai kürtőskalács készítőtől a Washingtoni Nemzeti Katedrális, Bossányi Ervin magyar festő-iparművész által készített ablakaiig, a magyar származású Róth Imre (Emery Roth) által tervezett ikonikus New York-i felhőkarcolótól (St. Moritz Hotel) egy Pennsylvaniaban található autentikus magyar tanyáig vagy egy dobos torta “lelőhelytől” Kossuth Lajos valamelyik szobráig.

 

A HuGo nem csupán a magyar érintettségű, amerikai helyeket bemutató online térkép, de egy közösségi alkalmazás is, amire a felhasználók folyamatosan tölthetik fel az általuk felfedezett, ide illő helyeket. Mindemellett egy olyan applikáció, amely egyrészt erősíti az Amerikában élő magyarok összetartását illetve egy olyan közösség is egyben, mely segíti a felhasználókat. Azokat, akik az USA-ban vakációznak, de a felhasználók közt lehetnek vegyes, amerikai-magyar házasságban élő családok, ahol mondjuk a kint született gyermekeknek segíthet az app a közösségi élmények elérésében vagy a kulturális információcserében. Szintén hasznos lehet a HuGo alkalmazás a magyar „világjáróknak” illetve a Magyarországba „beleszeretett” amerikaiaknak vagy olyan, azonos érdeklődésű körű, magyar kötődésű csoportoknak, amelyek aktívan szeretnék tartani egymással a kapcsolatot.

 

„A „jenki huszár” app indulásának apropója a ’48-as forradalom és szabadságharc ünnepe, jelentősége pedig a világjárvány idején különösen aktuális, hisz’ a kényszerűen izolálódott egyéneknek, családoknak, csoportoknak nagy szüksége van az összetartozás élményére – mondja Smith Lacey Anna. – Bár az utazás egyelőre korlátozott, HuGo segít abban, hogy most legalább virtuálisan megtaláljuk egymást.”

 

Az applikáció egy közösségi aktivitást is kezdeményez, amiben arra buzdítja tagjait, hogy minél több helyet gyűjtsenek össze és rakjanak fel az alkalmazásra. A HuGo közösségi oldalán most indult játékban – kisebb nyeremények mellett – a főnyeremény egy retúr repülőjegy az Egyesült Államok és Magyarország között.

Megosztás