2023. szeptember 26.
Így csinálnak újgenerációs híradót magyar fiatalok a TikTokon

Így csinálnak újgenerációs híradót magyar fiatalok a TikTokon

A hírgyűjtő és újrapublikáló weblapok a média elavult mellékterméknek tűnhetnek, de úgy tűnik, a 30 év alatti korosztálynak is lehet újat mutatni ebben a műfajban. Feltűnt egy új platform, amely erős TikTok jelenléttel is segíti a fiatalok eligazodását a hírek végtelenjében.

Hírflip alapítói abból indultak ki, hogy a mai fiatalság körében erős az adatkereskedelem elleni érzés, így hírportál applikációjukat úgy alkották meg, hogy csupán egy tanuló algoritmus figyeli a felület látogatóját, így semmilyen adatot nem rögzítenek a felhasználóról. A fiatal vállalkozók a mai kor követelményeinek megfelelően mobil app formátummal indultak, és ebben is csak azért kérnek helyrajzi adatokat, mert van időjárás jelentés is a tartalmak között.

 

A küldetés: megtanítani a fiatalokat hírt olvasni
Mint az a piackutatás során kiderült, a fiatalokat nemcsak a gaming közösséget érintő hírek érdeklik, hanem bizony minden, ami a szűkebb vagy tágabb életterükben történik. Az ötletgazdák maguk is átélték a Covid-járvány kezdetén, hogy a számtalan forrásból származó ellentmondásos hírek mennyire megzavarhatják a tisztán látást, ezért olyan online teret hoztak létre, ami nem részlehajló, befolyásoló, hanem neutrális azáltal, hogy minden témában széles spektrumon adja meg a tájékozódás lehetőségét. 200 hírforrásból napi fél millió hírt tesznek közzé, amit kategóriákra oszt a rendszer és a felhasználók perszónák alapján kapják az egyénre szabott, mégis sokrétű információkat. Azzal, hogy a témakörök köré különböző oldalak híreit fűzik be, arra igyekeznek nevelni a közönségüket, hogy saját véleményt alakítsanak ki a világról. Mindezt egy olyan felületen, amely megfelel a Z generáció médiafogyasztási gyakorlatának.  

 

A fiataloknak TikTok, az idősebbeknek átlátható webfelület
Ennek a korosztálynak a keresztje a kimaradástól való félelem (FoMO), ami miatt a tagjai úgy érzik, 5 percenként rá kell pillantani a telefonra, nehogy elmulasszanak valamit, ami éppen most történik, függetlenül attól, hogy annak van-e jelentősége az ő életükre, vagy sem. Ez nemcsak médiazajt teremt az egyének körül, de kételyek közé is sodorja a hírek (és álhírek) fogyasztóit. A Hírflip ezért megkövetel egy minőségi szintet a hírek „beszállítóitól”, vagyis a pár hónap alatt összegyúlt 35.000 követő és a többmillió heti látogató biztosan valós híreiket kap. A szerkesztők ezekből napi három anyagot készítenek TikTokra, meglehetősen egyedi módon.

 

Kik vannak az állatmaskarákban?
Hírflip applikációt megálmodó testvérpár valami megjegyezhető és differenciálható formátumot szeretett volna a TikTokon is, ezért jelmezekben szemezgetnek a hírekből. Jelenleg 12 állat „bőrét” tudják magukra ölteni az oroszlántól az elefántig, de az állati hírhadarókat azonnal értesítik a kereskedők, ha újabb áru érkezik valamelyik jelmezboltba. A hét fős fejlesztőcsapattal működő vállalkozás ettől függetlenül komolyan gondolja első B2C projektjét, és már dolgozik azon, hogy a formulát egy külföldi piacon is bevezesse.

Megosztás

Már 4 országban sikeres a magyar biztosítási platform

Digitális

Már 4 országban sikeres a magyar biztosítási platform

  • 2023.09.19

Az osztrák UNIQA leányvállalata, a CHERRISK kezdetektől azt a célt tűzte ki, hogy maximális hatékonyság mellett páratlan ügyfélélményt nyújtson. Az induláskor alig pár fős csapat mára meghatározó innovációs központtá növekedett.

Magyar edtech cégek az európai elitben

Digitális

Magyar edtech cégek az európai elitben

  • 2023.09.4

Sikeres mérleggel zárta első éves működését a - már 18 innovatív magyar oktatástechnológiai céget tömörítő - Education:Next szövetség, amelyet idén augusztusban az European Edtech Alliance tagjává választottak.