2024. május 24.

Hogyan óvjuk a Földet 2030-ig

Massimo Bottura séf, Jeremy Renner amerikai színész, Alexandra Cousteau óceán védő, Andre Agassi teniszező és Carlo Petrini csak néhány név a 17 nagykövet közül, akik szerepelnek a napokban megjelent "2030: És te mit teszel?" című Lavazza naptárában, arra ösztönözve mindannyiunkat, hogy közösen lépjünk a Föld élhetőbbé tételéért.

“És te mit teszel?” kérdéssel indul a 2018-as Lavazza naptár, amely egyben figyelem felhívás is az ENSZ 193 tagországa felé.  Arra emlékeztetnek mindenkit, hogy az emberek milliárdjai számára jobb jövőt kínáló “ENSZ 2030-as fenntartható fejlődési keretrendszerének” időpontja hamarosan itt van. A portrékon látható nagykövetek elkötelezettek a szegénység és a nemek közötti egyenlőtlenségek megszüntetése, a klímaváltozás és az igazságtalanság elleni harc mellett. A vállalkozás nemcsak azonosítja, hanem célul tűzi ki a 17 fenntartható fejlődési cél elérését (Sustainable Development Goals – SDG) 2030 előtt.

Platon 17 villanással 17 különböző karaktert örökített meg, akik mindannyiunktól egyet kérdeznek: “2030: És te mit teszel?” Még mindig hosszú az út a cél eléréséhez, tehát kollektív felelősséggel cselekvésre szólítanak fel mindenkit.

"A 2018-as Lavazza naptár címe meglepően közvetlen és szándékosan provokatív. És te mit teszel? Itt az idő, hogy mi – a Föld lakói, az egész társadalom, a politikai és társadalmi intézmények, a vállalkozások és civil társadalmi szervezetek – lépjünk ez ügyben.

Az ENSZ 2030-as fenntartható fejlődési keretrendszerének legfontosabb célja Földünk megóvása, és a kitűzött időpont, 2030 már itt van a sarkunkban.  Az emberek pozitív hozzáállása most sürgetőbb, mint valaha” – mondta Francesca Lavazza, a társaság igazgatóságának tagja. "Ezért döntöttünk úgy, hogy támogatjuk az ENSZ 17 SDG-jét, és Platónnak – a kortárs fényképezés mesterének – megköszönve mindezt a művészet eszközeivel értelmezzük. Szeretnénk népszerűsíteni a 2030-as egyetemes elkötelezettséget, terjeszteni és széleskörűen megismertetni a témákat, és támogatni mindenkit, akik központi szerepet játszanak a célok elérésében. Ez az egyetlen mód arra, hogy mozgósítsuk az embereket, főként a fiatalokat, hogy változtassanak a világukon.”

Jeffrey Sachs a Columbia Egyetem professzora igazi inspirációt jelentett az idei Lavazza naptár számára. Ő és António Guterres az ENSZ fenntartható fejlődésért felelős főtitkárának tanácsadója voltak a kezdeményezés kiemelt nagykövetei. Jeffrey Sachs szerint „az ENSZ mind a 193 tagállama elfogadta 2015-ben a fenntartható fejlődés célkitűzéseit, hogy megóvja a Földünket a környezeti pusztítás növekvő veszélyeivel szemben, a jólét, az egészségügy, az oktatás és a béke jövője felé irányítva világunkat. Ma, két évvel később még mindig messze vagyunk ettől a 17 céltól, amelyek kétségtelenül ambiciózusok, de 2030-ra elérhetőek. Valójában a globális együttműködés a kulcs, mert az alapvető elvek mindannyiunkat érintik. A „Lavazza naptár” ezt a globális elköteleződést ünnepli, és emlékeztet minket arra, hogy mennyi minden forog kockán. Reményem és meggyőződésem szerint ez rengeteg embert inspirálhat a fenntartható fejlődés mozgalmának elfogadásában.”

És te mit teszel? A 2018-as Lavazza naptár provokatív kérdése egyenesen a lelkiismeretünkre hat, kényelmetlen és közvetlen, köszönhetően Platon, a görög gyökerekkel rendelkező brit fotográfus és elbeszélő lencséinek, akit a világ ikonikus vezetőiről, technológiai titánjairól készült képei miatt világszerte a hatalom fotósaként emlegetnek. „A Lavazza »2030: És te mit teszel?« naptárával néhány kulturális hőst szerettünk volna bemutatni, és megadni nekik azt az elismerést, amit megérdemelnek” – mondta Platon. „Aktivistaként és kulturális provokátorként megpróbáltam egy kulturált vitát kezdeményezni morális iránytűnkről és a jó vezetés fontosságáról. Itt nincs negatív szemlélet, nincs hibáztatás, csak energia és szenvedély, tehát egyfajta pozitív forradalom zajlik. Ez 17 különleges, inspiráló történet, amelyek vezető erőivé válhatnak a világ felelősségteljes polgárainak, és amelyet az együttérzés és a szolgálat mély tisztelete vezérel."

Arcot adni az ENSZ 17 fenntartható fejlődési céljának, és minden egyes célra inspiráló példaértékű történetet mondani: ez az a cél, amelyet Lavazza szeretett volna bemutatni a Platon segítségével, Armando Testa kreatív irányítása alatt. „Három évig a föld védelmezőit –a bolygó igazságos és fenntartható módon történő élelmezésére elkötelezett modern hőseit mutattunk be. Ezek a művészi fotók az egyetemes társadalmi elkötelezettség sürgősségéről szóltak, amit senki sem hagyhat figyelmen kívül. Helmut Newton, Annie Leibovitz, David LaChapelle, Steve McCurry és a kortárs fotográfia sok más mestere után felismertük Platon az elbeszélő és az emberi lélek nagyszerű ismerőjének érzékenységét, aki megfelelő szószólója lehet a 17 cél művészi bemutatásának. A Lavazza naptár 26. kiadása 16 év után egyfajta visszatérés a fekete-fehér képek világához: egy folyamat, amely moderné válik Platon lencséi előtt, egy közvetlen, letisztult stílus, amely a lehető leghitelesebben rajzolja meg karaktereink portréját. A fekete-fehér színek ösztönzik a reflexiót, a mély átgondolást egy olyan tökéletes, egyetemes témához, mint a bolygó védelmére irányuló elkötelezettség" – tette hozzá Michele Mariani, az Armando Testa Ügyvezető kreatív igazgatója.

Megosztás

700 éve halt meg a halálra ítélt Dante

Cikkarchívum

700 éve halt meg a halálra ítélt Dante

  • 2021.09.9

Szeptember 14-én lesz 700 éve, hogy Dante Alighieri , az itáliai költő, filozófus, az olasz irodalom nagy klasszikusa meghalt Ravennában. Az évforduló alkalmából kulturális ünnep lesz az egész év.